– Vi vill ha ett samarbete som bygger på mänskliga rättigheter och demokrati, säger Eskilstuna Kommun…

Eskilstuna överväger att avsluta vänortssamarbetet med den ryska staden Gatchina!

Sedan 2006 har Eskilstuna varit så kallad vänort med den ryska staden Gatchina. Men med anledning av Rysslands invasion av Ukraina väger Eskilstunas argument tungt för att nu avsluta vänortssamarbetet. Det uppger Eskilstuna Kommun i ett pressmeddelande.

I förra veckan hade kommunens vänortsdelegation ett möte och det beslutades att Eskilstuna Kommun skickar brev till vänorterna Gatchina i Ryssland och Lviv i Ukraina. Kommunfullmäktiges ordförande, Ann-Sofie Wågström, och Kommunstyrelsens ordförande, Jimmy Jansson, har noga övervägt de alternativ som finns för Eskilstunas och Gatchinas framtida vänortssamarbete.

Eskilstuna kritiserar inte invånarna i Gatchina

I brevet till den ryska staden Gatchina förklarar Eskilstuna Kommun att man känner sig tvungen att avsluta samarbetet om staden inte kan beskriva vad de gör för att motverka Rysslands anfall mot Ukraina. Dock öppnar man för ett fortsatt samarbete om staden vill att Eskilstuna ska bistå i att värna mänskliga rättigheter och bygga demokrati tillsammans med Gatchina. Eskilstuna kritiserar inte invånarna i Gatchina, utan de ryska myndigheterna.

Svårt att fortsätta samarbetet

– Med tanke på att vi tar så tydligt avstånd från Rysslands anfall mot Ukraina är vår ståndpunkt att vi behöver avsluta vänortssamarbetet med Gatchina. Vi vill ha ett samarbete som bygger på mänskliga rättigheter och demokrati, och om Gatchina inte tar ställning för Ukraina kommer vi ha svårt att fortsätta vårt samarbete med dem, säger Ann-Sofie Wågström, Kommunfullmäktiges ordförande.

Eskilstuna Kommun har även skickat ett brev till vänorten Lviv i Ukraina där man uttrycker sitt fulla stöd och solidaritet till befolkningen i Lviv.

Se också eFOLKETS artikel från den 3 mars, Att kasta ut barnet med badvattnet.

You May Also Like