– Det här är självklart positivt för arbetsmarknaden och visar att det Arbetsförmedlingen gör får effekt, säger Maria Mindhammar, generaldirektör på Arbetsförmedlingen…

Arbetslösheten på lägsta nivån på 14 år

Inte sedan i mars 2009 har arbetslösheten varit så låg som den är just nu i Sverige. Det visar Arbetsförmedlingens senaste statistik.

Den minskande trenden har pågått under en lång period, och i slutet av april var antalet inskrivna arbetslösa ungefär 327.000 personer, vilket alltså är det lägsta antalet på 14 år. Det motsvarar en arbetslöshet på 6,3 procent.

– Arbetslösheten minskar normalt under våren, men nu har det gått stadigt ner länge. Det visar att det svagare ekonomiska läget i Sverige inte har spridit sig till arbetsmarknaden ännu. Samtidigt är vi väl medvetna om att det finns en risk att det vänder relativt snabbt. Trots att företagen fortsätter att rekrytera är det en orolig omvärld som kan få fäste på arbetsmarknaden också, säger Marcus Löwing, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Marcus Löwing.

Kompetensbristen och risken för att det kan bli svårt att nyanställa kan vara en bidragande orsak till att företagen håller i sin personal så länge det är möjligt.

Långtidsarbetslösheten fortsätter minska

Även långtidsarbetslösheten fortsätter att minska. I april hade cirka 141.000 personer varit arbetslösa i mer än tolv månader, vilket är en minskning sedan i fjol med nästan 30.000.

– Det här är självklart positivt för arbetsmarknaden och visar att det Arbetsförmedlingen gör får effekt. Vi arbetar intensivt med att stötta arbetsgivarna med olika typer av lönesubventioner som förenklar för företag att anställa smart, säger Maria Mindhammar, generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

Maria Mindhammar.

Hög arbetslöshet i Eskilstuna

I Sörmland ligger arbetslösheten just nu på 8,4 procent, vilket alltså är högre än rikssnittet. Men det är ändå en liten minskning jämfört med samma period förra året. Eskilstuna och Flen är de kommuner som har högst arbetslöshet i Sörmland. I Eskilstuna ligger siffran på 10,8 procent.

You May Also Like