– Det är ovisst i omvärlden och vi analyserar löpande hur den svenska arbetsmarknaden påverkas, säger Emil Persson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen…

Arbetslösheten minskar – men kvar på höga nivåer

Det svaga ekonomiska läget fortsätter att sätta sin prägel på arbetsmarknaden. I slutet av mars var närmare 373.000 personer, motsvarande 7,1 procent, inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Antalet arbetslösa har nu minskat två månader i rad, men minskningen ska ses med försiktighet. Arbetslösheten är fortfarande hög, och jämfört med ett år tillbaka är ungefär 18.000 fler just nu inskrivna som arbetslösa.

– Arbetslöshetsnivån följer vår prognos, men vi följer utvecklingen noggrant. Det är ovisst i omvärlden och vi analyserar löpande hur den svenska arbetsmarknaden påverkas, säger Emil Persson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Emil Persson

Försvagad arbetsmarknad

Den svaga ekonomin påverkar fortfarande arbetsmarknaden. Drygt 5100 personer varslades om uppsägning bara i mars, det är ett tecken på en försvagad arbetsmarknad. Dock behöver inte varsel leda till arbetslöshet:

– En ny rapport från oss visar att i genomsnitt blir sex av tio varslade uppsagda, och endast en av fyra varslade skriver in sig som arbetslös hos oss på Arbetsförmedlingen inom ett halvår efter varslet, säger Emil Persson.

En av fyra som varslas blir arbetslös

Långt ifrån alla varsel om uppsägning leder till arbetslöshet. Endast en av fyra varslade har inom ett halvår skrivit in sig som arbetslös på Arbetsförmedlingen, visar en ny rapport.

Att företag varslar personal om uppsägning är en viktig temperaturmätare på ekonomin. Efter rekordhöga varseltal under pandemin sjönk antalet, för att under hösten 2023 återigen stiga. Ett av de största enskilda varslen i närtid är Northvolt, och härom veckan meddelade företaget att bara 1700 anställda får jobba kvar:

– Det har dock inte gått tillräckligt lång tid för att kunna följa upp konsekvenserna av varslet och de berörda omfattas därför inte av den här uppföljningen, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Tittar man på hur det generellt brukar se ut efter lagda varsel, så finns det trots allt ljuspunkter att ta fasta på. Av de 57.000 personer som varslades om uppsägning mellan september 2023 och maj 2024 blev 61 procent uppsagda, visar en ny rapport från Arbetsförmedlingen. En av fyra (24 procent) var någon gång under de sex månader som följde efter varslet inskriven som arbetslös på Arbetsförmedlingen. Efter sex månader var bara drygt en av tio fortfarande arbetslös:

– En förklaring till det är att många som blir varslade och uppsagda har en stark konkurrensförmåga på arbetsmarknaden, ofta med en utbildning och en färsk arbetslivserfarenhet. Detta gör att de har relativt lätt att hitta ett nytt jobb, säger Annelie Almérus.

Mansdominerade yrken hårdare drabbade

Av dem som blev arbetslösa under perioden september 2023 till maj 2024 var 31 procent kvinnor och 69 procent män. Könsskillnaderna berodde till stor del på att mansdominerade branscher som bygg och industri har drabbats hårt i lågkonjunkturen. De som blir arbetslösa till följd av varsel är dock en mindre del av alla som blir arbetslösa.

Byggbranschen är en av de hårt drabbade yrkeskategorierna…

– De allra flesta som blir arbetslösa är personer med tillfälliga anställningar och personer som är nya på arbetsmarknaden, till exempel ungdomar och nyanlända, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Läs också:

Northvolt – “grön kapitalism” vid vägs ände?

Northvolts haveri – magplask för “grön kapitalism”

Framtida Northvolt bör vara samhällsägt och löntagarstyrt

Eskilstuna: Över 100 tjänster varslas inom förskolan, grundskolan och gymnasieskolan

You May Also Like