Foto: ANF.

Är PKK per automatik en terrororganisation bara för att etablissemanget upprepar som ett mantra att PKK är en terrororganisation?

De har ju blivit storm i ett vattenglas med anledning av att Rojavakommittéerna i Sverige gjorde en spektakulär aktion genom att hänga upp en docka föreställande Turkiets despotiske ledare Erdoğan i en stolpe utanför Stockholms stadshus.

En terrorhandling ropar Bill, utrikesminister Billström (M). Just det, en terrorhandling ropar Bull, statsminister Ulf. Som ett mantra ropas ut att detta är ett stöd för PKK, och att PKK är en terrororganisation.

Har det aldrig slagit Bill och Bull att det kanske snarare är Turkiet och dess despot Erdogan som är de verkliga terroristerna.

Det blev också stort väsen av att några riksdagsledamöter för Vänsterpartiet höll upp flaggor för PKK, YPG och YPJ i samband med Almedalsveckan i Visby förra året. Något som illasinnat ska tolkas som (indirekt) bevis för att även V hyser starka känslor för terrorister, och att minsann inte är demokratiskt pålitliga.

Då kan man fråga sig hur det är med den moderata demokratiska pålitligheten, för även moderatpolitiker har poserat, inte bara vid PKK-flaggor, utan även vid bilder föreställande den fängslade PKK-ledaren Abdullah Öcalan.

Det är M-politikern Margareta Cederfeldt som talade i Stockholm under firandet av det kurdiska nyåret 2017. Bakom henne ser man både PKK-flaggan och porträttet av PKK-ledaren.

Detta upprepas inför valet 2018 då Margareta Cederfeldt inför valrörelsen talade vid en kurdisk kulturfestival. Bakom henne på podiet ser man åter PKK-flaggan och porträtt på PKK-ledaren Öcalan.

Skillnaden är att Vänsterpartiet har kongressbeslut på att terrorstämpeln mot PKK ska upphävas. Något som kan “ursäkta” de vänsterpartister som “viftade” med flaggor för PKK, YPG och YPJ.

Moderaterna däremot lär knappast ha kravet på att terrorstämpeln mot PKK ska hävas. Därför är det anmärkningsvärt att en uppsatt M-politiker kan “vifta” med både PKK-flaggan och bild på PKK-ledaren utan att bli kölhalad och politiskt avrättad.

Varför är det så tyst från Bill och Bull om detta? Även media ligger ganska lågt. Det har skrivits om det då det hände 2017 och 2018. Men man har inte “passat på” att dra upp det igen, nu när debatten är så infekterad gällande Sverige, Turkiet, Nato-medlemskapet, eftergifterna och terrorbekämpningen.

I Margareta Cederfeldts CV kan man läsa:

  • Ordinarie Riksdagsledamot
  • Ledamot i Utrikesutskottet
  • Ledamot i OSSE-delegationen
  • Suppleant i Försvarsutskottet
  • Ledamot i Krigsdelegationen

Samt ytterligare ett 15-tal uppdrag.

Kan också nämnas att EU-domstolen vid ett par tillfällen uttalat sig och sagt att det är fel att behålla terrorstämpeln mot PKK — att den borde hävas (se lästips)

På tal om terrorstämpel. ANC och Nelson Mandela terrorstämplades av USA från början av 1980-talet. Det var alltså inte den rasistiska apartheidregimen i Sydafrika som fick terrorstämpel, utan de frihetskämpar som ville störta detta vidriga system. Ett rasistiskt system som förresten hade många likheter vad som tidigare var officiell politik i USA.

Det mest absurda är: att USA hade kvar sin terrorstämpel mot ANC och Nelson Mandela ända fram till 2005, då Mandela fyllde 90 år.

När Nelson Mandela fick Nobels fredspris 1993 var han fortfarande terrorist i USA:s ögon.
Detta säger mer om USA än om Nelson Mandela och ANC.

PS. I ett inlägg från AmnestyPress kan man läsa:

“I onsdags förklarade Europadomstolen för mänskliga rättigheter att PKK:s ledare Abdullah Öcalan inte har fått en rättvis rättegång. Öcalan kidnappades i kenya 1999 och avtjänar nu ett livstids straff”.

Lästips:

HDP:s fängslade politiker samt kurdfrågan i Turkiet, Europa och Sverige. Interpellation 2021/22:124 av Amineh Kakabaveh (-). Lyssna till svaret från utrikesminister Ann Linde (S). Det var andra tongångar då, innan beslutet om Nato-medlemskap. Därefter blev det andra toner från regeringen.

Rolf Waltersson

You May Also Like