Foto: RW.

Är det på riktigt? Nej det är bara på låtsas

Ibland ställer man sig frågan när man ser och hör saker och ting, “Är det på riktigt eller bara på låssas” som Alice Babs sjöng med sin dotter på en barnskiva.

När jag ser Aftonbladets och Expressens löpsedlar 17 oktober sida vid sida dyker frågan upp;:”Vad är på riktigt, och vad är på låtsas?”

Expressens hela löp handlar om kriget i Ukraina. Och att det är på riktigt råder ingen tvekan om.

Men Aftonbladets löpsedel:

“ROBINSONS STÖRSTA & värsta SKANDALER.
Fylleslag. Djurplågeri. Fusk. Svält. Droger. Utpressning. Nakentvång”

Förstasida på Aftonbladet har rubriken:

“ROBINSONS största & värsta SKANDALER”.

Sedan slår man rekord med tre helsidor inne i tidningen om skandalerna “som tittarna inte fick se”.

Det var: “Fylleslag, otrohet, djurplågeri, fusk, bluffar, nakentvång, gisslandrama med sköldpaddor, läckra bimboomdömen, sexism, rasism, rattfylleri, svält och ett oerhört tragiskt självmord”.

Man kan skratta åt det här. Och om det är på riktigt är frågan om en del av dessa händelser är straffbara. Och vad säger skyddsombudet? Eller händer allt detta i laglöst land?

Men kanske värst av allt. Hur tänker man på landets största tidningsdrake där i alla fall ledarsidan kallar sig “oberoende socialdemokratisk”? Handlar det bara om att locka läsare, om nu läsarna lockas av detta? Har man inge idé, förutom pengar, vad man vill med sin tidning?

Jag kan jämföra med eFOLKET där vi har redaktionsmöte varje måndag. Där diskuterar vi viktiga händelser den senaste tiden. Vi diskuterar vad vi bör skriva om. Och jag vill påstå att det mesta vi skriver är seriöst och viktigt utifrån tidningen policy som är att vara en ickekommersiell Röd-Grön tidning som är partipolitiskt obunden. Dessutom arbetar vi på eFOLKET ideellt.

Visserligen kan man “fransa ut i kanten” någon gång. Jag gör det själv när jag ibland ironiskt kallar mig “eFOLKET:s självutnämnde skvallerreporter”. Men det är skvaller och skämt som har en allvarlig underton där man vill belysa “märkliga företeelser” i vårt samhälle. Inte minst vad media, vår fria press, sysslar med.

Man skulle vilja vara en fluga på väggen och lyssna hur det går till på Aftonbladets redaktion när man kommer fram till att man ska skriva om “ROBINSONS största & värsta SKANDALER”.
Och att det dessutom ska vara hela löpsedeln, framsida och tre hela sidor inne i tidningen.

Dessutom “väljer man bort” något annat när man väljer att Robinsonskandaler ska vara huvudnyheten. Förmodligen kan man läsa av på lösnummerförsäljningen om det var ett lyckat drag – ekonomiskt sett.

PS. Om man Googlar hittar man en låst artikel på Aftonbladen med rubriken “De största skandalerna i Robinson”. I ingressen får man ytterligare några små pikanta detaljer:

“Dubbel otrohet under en säng.”. “Tvingades klä av sig nakna: “Fick lyfta på pungen”. “Fylleslagen som tittarna inte fick se – storbråk med holländare”.

Är det på riktigt? Elle bara på låtsas?

Lyssnatips:

Rolf Waltersson
eFOLKET:s självutnämnde skvallerreporter.

You May Also Like