– Arbetsmarknaden har varit överraskande stark, men börjar nu ge vika, säger Eva Samakovlis, analysdirektör på Arbetsförmedlingen…

Antalet arbetslösa fortsätter neråt i landet – den positiva trenden kan dock vara på väg att vända

I slutet av maj månad hade antalet inskrivna arbetslösa fortsatt nedåt och låg på knappt 319.000 personer.

För en månad sedan presenterade Arbetsförmedlingen den lägsta arbetslösheten på över 14 år. Arbetslösheten har sedan dess fortsatt att sjunka, och i slutet av maj var antalet arbetslösa knappt 319.000 personer. Det motsvarar en arbetslöshet på 6,1 procent i Sverige just nu.

Långtidsarbetslösheten sjunker också

Antalet personer som har varit utan arbete i minst tolv månader har också fortsatt minska. I maj var det 139.000, medan det i fjol vid samma tidpunkt var 164.000.

(Grafik: Arbetsförmedlingen)

Arbetslösheten troligtvis på väg upp

– Arbetsmarknaden har varit överraskande stark, men börjar nu ge vika. Vi bedömer att arbetslösheten kommer att öka, men uppgången blir inte lika stor som vid tidigare kriser. Men läget är svårbedömt och osäkerheten är stor, säger Eva Samakovlis, analysdirektör på Arbetsförmedlingen.

Eva Samakovlis.

Mycket tyder alltså på att den positiva trenden kan vara på väg att vända. Fler skriver nu in sig som arbetslösa, och färre lämnar för nytt jobb än vid samma tid i fjol. Dessutom ökar antalet varsel om uppsägningar nu, till drygt 5.700 personer i maj, vilket är något högre än det historiska snittet.

Läs också:

Arbetslösheten på lägsta nivån på 14 år

You May Also Like