Bildskapare: Dide Benacher / pixabay

Anders R Johansson om Åkesson och hans ljuskänsliga ädelostparti

Åkessons förbund av de sista dagarnas heliga uträttar ständigt märkliga ting.

I Sölvesborg hann de ju tex rensa biblioteket från en mängd oönskat. Till 2023 års statsbudget nådde de allmänt minskat bistånd. Därtill vill Richard Jomshof avskaffa diskrimineringslagen, Björn Söder få till nåt slags censur över public-service-TV:s nyheter samt skära ner bidragen till såna organisationer som Civil Right Defenders. Tydligen anser de nu även Naturskyddsföreningen suspekt och vill “avslöja” stora bidragsgivare till denna. Vidare reser de fanan för att få bort olika slags klädsel (men missar frågan om ifall kristna ska få bära kors eller riksdagsledamot få fira med vit hårtäckande slöja). Förslagen om inre utlänningskontroll och bagagekontroll etc liknar i hög grad stalinsovjetisk praxis. I princip är linjen att allt som inte följer SDs partiprogram bör läggas ner eller få nytt ledarskap. Gissa vilket.

Kort tid innan senaste valet publicerades i tidningen Dagens Samhälle en forskning som visade att 289 personer som på olika nivå kandiderade för våra åtta riksdagspartier vid olika tillfällen givit uttryck åt nazism eller rasism. Av dessa stod 214 på Sverigedemokraternas listor. Men då hade de bland annat missat den nu i oktober avslöjade Rebecca Ädel i Nynäshamn; och det torde knappast vara så att städskåpet nu är tomt.

Hur många såna man kunnat räkna in de senaste femton-tjugo åren bakåt undandrar sig allmän kunskap, men år 2009 kunde TVs undersökande program Kaliber bland annat visa att en stor grupp av dem ägnade sig åt “lustiga sånger” vid resa på en estlandsbåt. Med i kören var då även Åkesson. Allt var inte sådant, men delar påminde bland annat om hur olika ungmoderater fram till 1986 hade en karikatyr på Palme som pilkastningstavla. Samma program kunde även visa att det på en tredjedel av de partimöten där TV:s reportrar under ett halvår wallraffat gjordes rasistiska och/eller främlingsfientliga uttalanden. Sedan dess har de ju fått en massa mer medlemmar och många såna är säkert i dessa avseenden oskyldiga, men man måste nog även göra den något enkla liknelsen att en hel del av partisituationen kan liknas vid de flugor som svärmar kring och lägger ägg i komockor och liknande. Och att dessa flugor känner sig hemma där och får näring där.

På sätt och vis kan här även jämföras med sånt som gamla stalinister och en rad religiösa fundamentalister vilka behåller sin grundsyn livet ut även om denna kan sminkas över. Förr eller senare spricker dock sminket. Förutom nu i oktober detta med ledamoten Ädel, så kunde exempelvis ETC 25 augusti avslöja att den lokale SD-ordföranden Wilhelm Eriksson i Järfälla under våren slagit larm om att det i partiet gjordes en rad nazistiska meningsyttringar (som att en medlen sände kring bilder om att hänga svarta) – men vilket då ledde till att han själv uteslöts.

Vaccinet mot sådant är i första hand ett samhälle med organisationer och åtgärder som ökar och vårdar praktisk-faktisk jämlikhet, likavärde, trygga livssituationer och särskilt då så på det ekonomiska planet. Utan mannamån, som det kunde heta förr.

Anders R Johansson

You May Also Like