Anders Ferm och Maj Britt Theorin: “Skamligt att Sverige deltar i Afghanistankriget”

I en debattartikel i Göteborgs-Posten skriver flera före detta ledande Socialdemokratiska politiker bland andra Anders Ferm, tidigare FN-ambassadör, och Maj Britt Theorin, tidigare socialdemokratisk riksdagsledamot, EU-parlamentariker och nedrustningsambassadör: att det är en skam att det alliansfria Sverige, som traditionellt värnat om folkrätt och FN-stadgan, deltar i ett nykolonialt krig i Centralasien som redan pågått under fyra gånger längre tid än Första världskriget…USA krigar i Afghanistan för sina egna geostrategiska intressen.

Den 7 oktober var det 17 år sedan USA och Storbritannien startade kriget mot Afghanistan. Sverige har deltagit sedan början av 2002. Motivet för USA var att bekämpa internationell terrorism efter terrorattentaten den 11 september 2001. Dåvarande talibanregeringen ställdes som ansvarig för att al-Qaida kunde uppehålla sig i landet.

Redan ett par år efter krigets början kunde dock USA:s försvarsminister konstatera att antalet al-Qaida-medlemmar i Afghanistan troligen inte var fler än 50–100. Samtidigt hade al-Qaida vuxit sig stark på flera andra håll i världen, som Jemen, Somalia och Irak, där organisationen hade tusentals medlemmar. Trots det har den misslyckade utländska interventionen fortsatt år efter år.

USA har aldrig motiverat kriget med att man skall bygga upp landet och säkra fri- och rättigheter. I stället förnekade president Donald Trump kategoriskt att USA hade det som mål. “We are not nation-building again. We are killing terrorists”, förklarade Trump i sitt programtal den 21 augusti förra året och lovade ett upptrappat krig mot talibanerna utan någon bortre tidsgräns.

I Europa har regeringar känt sig tvingade att ställa sig bakom kriget i Afghanistan med tal om försvar av mänskliga rättigheter. Svenska regeringar har hela tiden hävdat att det handlar om något slags humanitär insats för kvinnors rättigheter och flickskolor. Anders Ferm och de andra svenska kritikerna av Sverige insats skriver:

Man kan tycka att de cirka 30–50 svenska militärer som finns i Afghanistan varken gör till eller ifrån. Men svenska soldater är inte i Afghanistan i första hand för att uppnå militära mål. Sverige deltar av politiska skäl. För regeringen handlar det om att kvalificera Sverige som en pålitlig partner till USA och Nato, vilket också var det enda mål som uppnåddes under kriget 2002–2014 enligt regeringens egen utredning som kom 2017.

För USA är det viktigt att visa upp så många deltagande stater som möjligt som koalitionspartners i ett över hela världen illa ansett krig.

Det politiska priset för Sverige är att vi räknas som deltagande i ett krig utan slut, utan FN-mandat och i strid med folkrätten. (Regeringens hänvisning till att vi är där på inbjudan av regeringen i Kabul håller inte då det är ett folkrättsbrott för utomstående att delta på ena sidan i ett inbördeskrig.)

USA krigar i Afghanistan för sina egna geostrategiska intressen. Det är anmärkningsvärt att Sverige med sitt deltagande i kriget vill stötta USA för ett sådant syfte. Riksdagen har nu möjligheten att äntligen sätta stopp för vårt deltagande, då beslutet om militär styrka i Afghanistan löper ut vid årsskiftet.

Anders Ferm,tidigare FN-ambassadör och vicepresident i FN:s generalförsamling, Lars-Gunnar Liljestrand, tidigare ordförande i Föreningen Afghanistansolidaritet, Thage G Peterson, tidigare försvarsminister och riksdagens talman samt Maj Britt Theorin, tidigare nedrustningsambassadör.

Läs den ursprungliga debattartikeln.

Foste Hjälte

You May Also Like