Punk som punk? – En titt på skivomslag

Jag har tidigare skrivit och visat olika skivomslag, ett ämne som verkligen fascinerar mig. Skivomslag kan vara som en hel berättelse och ofta kan man få ett hum om vad det är för sorts musik bara genom att titta på det. Här har jag plockat fram fyra svenska punkskivor ur samlingen för att titta lite närmare på.

När … Läs mer “Punk som punk? – En titt på skivomslag”

Read more

Larmig jävla rock and roll – DT & The New Stoodes

Det är larmigt, punkigt och skitigt, det här här rock and roll som får Sex Pistols att framstå som ett soft popband, ja till och med tidiga Hellacopters som i vanliga fall kan framstå som ett rock and roll-band befläckat av skitig olja från ett skitigt garage låter som fromma skolpojkar i jämförelse med DT & The New … Läs mer “Larmig jävla rock and roll – DT & The New Stoodes”

Read more

Björnarna – kungarna på trallpunktronen

Bandet som gett oss hitlåtar som Geronimo, Kristi Brud och Pseudovetenskapelseberättelsen är äntligen tillbaka med nytt material, ja ett helt nytt album faktiskt. Och de befäster ställningen som ett av landets bästa trallpunkband genom tiderna. Som vanligt leverar Björnarna intressanta formuleringar tillsammans med snitsiga gitarrslingor och tighta trummor. Albumet Spela Snabbare innehåller ett helt gäng med kommande klassiker.… Läs mer “Björnarna – kungarna på trallpunktronen”

Read more

Garth Hudson, den siste medlemmen av legendariska The Band, har avlidit

Igår nåddes vi av den sorgliga beskedet att Garth Hudson, tidigare en av medlemmarna i den legendarisk musikgruppen The Band, hade avlidit i en ålder av 87 år. Han blev den siste av The Bands medlemmar att lämna jordelivet.

The Band bestod av tre musiker från USA och två från Kanada. En av de tre US-amerikanerna var trummisen … Läs mer “Garth Hudson, den siste medlemmen av legendariska The Band, har avlidit”

Read more

Eskilstuna: ALARM – Pop och poesi om klimatet på sörmlandsturné

Nu är biljetterna släppta till vårens föreställning av ”ALARM – Pop och poesi om klimatet”. Tillsammans med den Eskilstunabaserade artisten Angelina Pavanelli producerar Ingrid Stenlund en klimatuppmärksammande föreställning i samarbete med Scenkonst Sörmland. Den 21 till 28 februari ger de sig ut på en sörmländsk turné med en nyskapande föreställning som förenar popmusik, poesi och videokonst om en … Läs mer “Eskilstuna: ALARM – Pop och poesi om klimatet på sörmlandsturné”

Read more

Musikårskrönika: Avlyssnat 2024

Efter att ha skrollat igenom året måste jag påstå att det har varit en hel del musikaliska festligheter. Jag har fått se både gamla och nya favoriter, utöver det har det släppts mängder med skivor som kommer att spelas om och om igen. Jag tänkte se tillbaka på året och gå igenom det som varit bäst enligt mig. … Läs mer “Musikårskrönika: Avlyssnat 2024”

Read more

Vissångaren och tonsättaren Staffan Percy har avlidit

Vissångaren och tonsättaren Staffan Percy avled den 15 december. Han blev 78 år.

Han var en av vårt lands mest hyllade trubadurer,  och även en mycket omtyckt tonsättare. En del av oss minns nog hans vackra tonsättning av poeten Bo Setterlinds dikt Drömmens skepp. Den visan förde Staffan Percy till första platsen på Svensktoppen 1979. Där låg … Läs mer “Vissångaren och tonsättaren Staffan Percy har avlidit”

Read more

Q&A med Erik Jayce Landberg, skaparen bakom ’The Story of Tituba: Happy 4 U’

’Orättvisa’ och ’korruption’ verkar vara bland de fulaste orden i Erik Jayce Landbergs vokabulär. Men ordet ’kompromiss’ är kanske det allra mest motbjudande. Kompromiss, det vill säga, med kvalitet och konstnärlig frihet – inte med andra människor. Vidare kan man minst säga om Landberg att han har mer än en färg på sin palett, med tanke på de … Läs mer “Q&A med Erik Jayce Landberg, skaparen bakom ’The Story of Tituba: Happy 4 U’”

Read more

Musiklegendaren Quincy Jones har avlidit

Musikern och musikproducenten Quincy Jones avled i förrgår. Han föddes 1933 på The South Side i Chicago.

Han började tidigt i sitt liv med att ägna sig åt jazzmusik men gled sedan över till att bli en mycket framgångsrik musikproducent med stor bredd.

Redan på 1950- och 60-talet samarbetade Quince Jones med de riktigt stora artistnamnen i USA, … Läs mer “Musiklegendaren Quincy Jones har avlidit”

Read more

Svenska Vispriset och Ung Artist stipendium

Tradition och förnyelse när vispriser delas ut

Ingela Karlsson och Bengt-Göte Bengtsson är två eldsjälar som med passion och uthållighet har arbetat för den svenska viskonsten. För fyrtio år sedan, när de som unga artister mötte Alf Hambe i visskaldens hemmamiljö, blev det grunden till den anrika Steninge Visfestival. Genom åren har de fortsatt att inspirera och ge … Läs mer “Svenska Vispriset och Ung Artist stipendium”

Read more

Eskilstuna: Lyckad kurdisk musikkväll på Balsta musikslott

Det var bra uppslutning igår vid den kurdiska musikaftonen på Balsta musikslott. Även barn fanns med i publiken, som sjöng med i sångerna och deltog genom rytmisk handklappning.

Sångerna som artisterna framförde var traditionella kurdiska sånger på sorani- och kurmanji-dialekterna.

Stränginstrumentet saz spelades av Ibrahim Ibrahim, elförstärkt saz av Aras Tamer.

Fahed Kurani trakterade med inlevelse … Läs mer “Eskilstuna: Lyckad kurdisk musikkväll på Balsta musikslott”

Read more

Eskilstuna: Kurdisk musikafton på Balsta musikslott – tisdag 22/10

Tisdag 22 oktober bjuds det på kurdisk musik och sång med EVIN BAND under ledning av Ibrahim Ibrahim.

Plats: Caféscenen Balsta musikslott

Tid: Tisdag 22 oktober klockan 18.00

Fri entré!

Lästips:

Barn och ungdomar från Eskilstuna framförde kurdisk sång och musik på Balsta musikslott – eFOLKET, 26 maj 2024

Läs mer “Eskilstuna: Kurdisk musikafton på Balsta musikslott – tisdag 22/10”

Read more

30-årig punk Del 2: NOFX – Punk In Drublic

Jag tror att vi alla har den där känslan ibland att, jösses vad gammal jag blivit. För mig infinner sig den känslan oftast när jag ser åldern på en skiva, och ju äldre jag blir desto fler skivor påminner mig om att åren flyger förbi. Varje år är jublieumsår för en mängd skivor, och i två delar tänkte … Läs mer “30-årig punk Del 2: NOFX – Punk In Drublic”

Read more

Örebro Punkfest 2024

Den 11-12 oktober bjuds det återigen på förfest, punkfest och efterfest i Örebro. Med arrangemangen Örebro Punkfest samt Ung & Punk kommer ett 30-tal band att lira under helgen. Örebro Punkfest är en motreaktion till det likriktade samhället men framförallt en hyllning till den odödliga svenska punkscenen.

Örebro Punkfest arrangeras på Frimis av flera lokala föreningar som går … Läs mer “Örebro Punkfest 2024”

Read more

Lastkaj 14 på Samspunken i Strängnäs på fredag

På lördag går Mälaren Runt av stapeln, ett evenemang som arrangeras av SMC (Sveriges MotorCyklister), ett av stoppen kommer att ske på Motorstadion i Strängnäs. Thomas Gillisson som tidigare varit med och arrangerat både Mälaren Runt och punkspelningar la ihop 1 + 1 och nu väntar både motorcyklar och punkmusik på Strängnäs Motorstadion till helgen.

Trallpunkbandet Lastkaj 14 … Läs mer “Lastkaj 14 på Samspunken i Strängnäs på fredag”

Read more

“Jag står här på ett torg” – En antimilitaristisk klassiker

Jag sitter och bläddrar bland gamla bilder och hittar en selfie (en självis) som jag tog för 10 år sedan. Det är en spegelbild från det ombyggda Fristadstorget här i Eskilstuna. Byggnaderna ser lite sneda, vinda och fallfärdiga ut där de speglar sig i Pin Point, som är det stora och höga konstverket i rostfritt stål som sattes … Läs mer ““Jag står här på ett torg” – En antimilitaristisk klassiker”

Read more

30-årig punk Del 1: Rancid – Let’s Go

Jag tror att vi alla har den där känslan ibland att, jösses vad gammal jag blivit. För mig infinner sig den känslan oftast när jag ser åldern på en skiva, och ju äldre jag blir desto fler skivor påminner mig om att åren flyger förbi. Varje år är jublieumsår för en mängd skivor, och i två delar tänkte … Läs mer “30-årig punk Del 1: Rancid – Let’s Go”

Read more

Barn och ungdomar från Eskilstuna framförde kurdisk sång och musik på Balsta musikslott

Rolf Waltersson:

21 maj bjöds det på kurdisk sång och musik på Balsta musikslott i Eskilstuna. Det var barn, ungdomar och vuxna, som under ledning av Ibrahim Ibrahim framförde sång och musik de lärt sig vid Studiefrämjandet där Ibrahim arbetar som kulturledare och där deltagarna fått lära sig spela Saz, som är ett traditionellt stränginstrument från Mellanöstern.

Ibrahim … Läs mer “Barn och ungdomar från Eskilstuna framförde kurdisk sång och musik på Balsta musikslott”

Read more

Trollfabrikörens vaggvisa

Sverigedemokraterna har en egen trollfabrik där små nättroll sprider falska nyheter, hot och hat under anonyma konton. Till och med kompisarna i Tidögänget får sin släng av sleven, vilket har skapat ”dålig stämning” eftersom de enligt Tidöavtalet lovat att hålla god ton och inte smutskasta varandra. Att man över huvud taget känt sig tvingad att skriva in en … Läs mer “Trollfabrikörens vaggvisa”

Read more

Tjetjenien förbjuder förpestande västerländsk musik som inte överensstämmer med den tjetjenska taktkänslan

Nej, det är inget april-skämt. Den ryska delrepubliken Tjetjenien har infört en lag som förbjuder ”förpestande västerländsk musik som inte stämmer med den tjetjenska mentaliteten och taktkänslan”.

Man syftar på musik som går antingen för långsamt eller för snabbt. Från och med i sommar måste all musik i Tjetjenien hålla ett tempo på mellan 80 till 116 taktslag … Läs mer “Tjetjenien förbjuder förpestande västerländsk musik som inte överensstämmer med den tjetjenska taktkänslan”

Read more

Påskpunk 2024 i Hofors

Då har åter ett Påskpunk i lilla Hofors gått av stapeln. Jag kan inte tänka mig att varken publik, band eller arrangör är missnöjda på något sätt. Lördag den 30 mars blev till en riktig brakfest med en helt otroligt fin stämning.

Det finns bara ett problem med dessa långa punkfester, vissa band måste väljas bort till förmån … Läs mer “Påskpunk 2024 i Hofors”

Read more

Intensiven och The Boys i Stockholm

Under torsdagskvällen fick Stockholm en lektion i hur punkrock skall levereras och det var förbandet Intensiven, från huvudstaden, som stod för den lektionen snarare än det brittiska klassiska bandet The Boys.

Spelstället Kollektivet Livet ligger mittemellan Siljaterminalen och det kaotiska bygget som sker vid Slussen. Ett fantastiskt trevligt ställe måste jag börja med att säga. En stor … Läs mer “Intensiven och The Boys i Stockholm”

Read more

Näktergalens sång eller hartsfiol – Vilket låter bäst

Eftersom jag skrivit ett inlägg om Eurovision och hur mycket detta kommersiella spektakel kostar, har jag känt mig tvingad att även kasta ett getöga vid sändningarna i SVT1, bara för att med egna ögon och öron ha ett hum om vad det hela går ut på.

När det gäller själva musiken är ju smaken som baken. Den är … Läs mer “Näktergalens sång eller hartsfiol – Vilket låter bäst”

Read more

Kompositören och jazzmusikern Georg Riedel är död

Georg Riedel föddes 1934 i dåvarande Tjeckoslovakien.

På Wikipedia kan vi läsa:

Hans mor var judisk och familjen emigrerade till Sverige för att fly nazisterna när Georg var fyra år. I skolan började han spela fiol. Men gick senare över till kontrabas. Han inledde sin musikaliska karriär som jazzbasist på 1950-talet och studerade senare vid Kungliga Musikhögskolan i Läs mer “Kompositören och jazzmusikern Georg Riedel är död”

Read more

Rolf Karlman om Einar Ekberg – pingströrelsens Jussi Björling

Hans röst var den mest fulländade. Einar Ekberg sjöng så att himlen öppnade sig. Han var pingströrelsens stora trumfkort.

Einar Ekberg föddes på samma dag och samma år som Dag Hammarskjöld, nämligen den 29/7 1905. Han avled 1961. Einar Ekberg lever i allra högsta grad hos den äldre generationen både inom pingströrelsens led men också bland människor utanför … Läs mer “Rolf Karlman om Einar Ekberg – pingströrelsens Jussi Björling”

Read more