Lön för mödan

Jag brukar lösa korsord. En ofta återkommande fråga; “Riddarens lön?”, tre bokstäver. Svaret blir alltid “ära”. Utan att ha grävt djupare i den här frågan så tror jag nog att riddare fick något mer än bara “äran” för att dra ut i fält och riskera livet för kung och fosterland. (se lästips)

Nu ser jag att det blivit … Läs mer “Lön för mödan”

Read more

Industriavtalet har bidragit till ökade klyftor i Sverige

“Målet är inte samarbete utan underkastelse.”

Den fackliga kampen uppstod en gång i tiden för att upphäva marknadens inflytande över lönebildningen, det vill säga genom att bilda fackföreningar hindra företagsägarna att pressa ner lönerna. Företagen tvingades att förhandla om lönerna.

Starka fackliga organisationer kunde skapa drägliga arbetsvillkor för sina medlemmar och bidrog på så vis till minskade klyftor … Läs mer “Industriavtalet har bidragit till ökade klyftor i Sverige”

Read more

Löneökningar i kronor gynnar dem med lägst löner

Det är de som har lägst löner som drabbas hårdast av inflationen. De har inga marginaler när priserna på livsmedel och andra basvaror stiger. När lönerna ökar i procent blir dessutom deras löneökningar de lägsta. I ett läge med hög inflation tjänar LO-facken på löneökningar i kronor – inte i procent.

I eEOLKET föreslog vi därför inför årets … Läs mer “Löneökningar i kronor gynnar dem med lägst löner”

Read more

Industrifackens märke = Förlorade år för arbetarklassen i Sverige

Industriavtalet urholkar värdet av lönen med cirka 6 procent i år jämfört med 2021. Åren 2023 och 2024 är två förlorade år för den svenska arbetarklassen.

Kom och köp konserverad gröt. Med mördande reklam försöker nu IF Metall sälja avtalet till sina medlemmar.

Motparten vill alltid ha så låga avtal som möjligt. Metalls medlemmar vann inga 4,1 procent … Läs mer “Industrifackens märke = Förlorade år för arbetarklassen i Sverige”

Read more

Vad är en skälig lön? – Hur mycket behöver man för att leva ett gott liv?

“Mycket vill ha mer och fan vill ha fler”, enligt ordspråket.

Girighet är en av de sju dödssynderna. Den som redan har mycket och ändå inte är nöjd kommer att hamna i helvetet.

När det gäller löner är det ofta så att man jämför sin egen lönen med de som tjänar mera.

Nästan aldrig jämför man sin lön … Läs mer “Vad är en skälig lön? – Hur mycket behöver man för att leva ett gott liv?”

Read more

Idag röstar EU-parlamentet om minimilöner – varför inte också om högstalöner?

Debattens vågor om minimilöner har gått höga genom åren. De som är för minimilöner menar att det skulle vara en garanti mot alltför usla löner.

De som är mot minimilöner befarar att det skulle drar ner ingångslönerna i kollektivavtalen, att minimilöner skulle bli som ett golv för lönesättningen. Att man ska vara “nöjd” om man får denna minimilön.… Läs mer “Idag röstar EU-parlamentet om minimilöner – varför inte också om högstalöner?”

Read more

Medborgarlön

Medborgarlön. Ett populärt diskussionsämne i de kretsar jag tillhör, bland miljövänner (inte nödvändigtvis medlemmar av MP, det finns motståndare där också) och vänsterfolk (hos de som har insett att det finns andra problem än arbetslöshet och låga löner).

Medborgarlön är en utomordentlig idé som skulle lösa en hel del problem, framför allt för oss som vill ha ett … Läs mer “Medborgarlön”

Read more