Vad är en skälig lön? – Hur mycket behöver man för att leva ett gott liv?

“Mycket vill ha mer och fan vill ha fler”, enligt ordspråket.

Girighet är en av de sju dödssynderna. Den som redan har mycket och ändå inte är nöjd kommer att hamna i helvetet.

När det gäller löner är det ofta så att man jämför sin egen lönen med de som tjänar mera.

Nästan aldrig jämför man sin lön med de som tjänar mindre.

Hur mycket är en skälig lön för att man ska kunna leva ett gott liv? Frågan är nästan existentiell och i det närmaste omöjlig att besvara.

För det första – vad är ett gott liv? Och hur mycket behöver man, räknat i pengar, för att kunna leva detta goda liv?

Frågor som aldrig tas upp

Jag noterar att det här är frågor som aldrig tas upp i partiledardebatter och utfrågningar inför valen. Det tycks tas för givet, nästan som en naturlag, att de som har mycket “är värda det”, och de som har lite “är inte värda mera”.

För att leva ett gott liv krävs också ett samhälle som håller ihop. Ett samhälle där skillnaderna mellan rika och fattiga är något så när rimliga och allmänt accepterade.

Med orimliga skillnader mellan fattiga och rika kommer “som ett brev på posten” det vi kallar “utanförskap”. Människor som far illa, som mår dåligt, som hamnar i kriminalitet, och så vidare.

Medelinkomsten i Sverige ligger nu på 37 100 kronor i månaden. Många har inkomster långt därunder. Vi har fattigpensionärer och andra som i sämsta fall har under 10 000 i månaden.

I andra änden på skalan har vi de superrika som tjänar miljoner per månad, och som därutöver har bonusar och “inkomster av kapital” som är svindlande höga.

Räknat per capita ligger Sverige i värdens tio i topp-lista när det gäller antalet dollarmiljardärer. För 4 år sedan låg Sverige på 10:e plats gällande antalet dollarmiljardärer per capita. Därefter har vi stigit på den listan.

Sverige har blivit ett skatteparadis för de rika

Om man leker med tanken att medellöner på 37 000 är så pass god att man borde kunna leva ett gott liv, och tar detta som riktmärke för vad som kan vara skäliga inkomstklyftor.

Låt säga att inkomstklyftan 1 till 3 kan anses som lagom “anständig”. Alltså att de med högsta lönerna inte bör ha mer än 3 gånger högre lön är de med lägsta lönerna

Då skulle man hamna på, låt säga, 30 000 kronor i månaden som lägstalön och 90 000 kronor i månaden som högstalön.

Detta är bara ett hypotetiskt räkneexempel. Det är mina funderingar över vad som kan vara en acceptabel skillnad för att ett samhälle vill kalla sig rättvist och jämlikt.

Det är så många som slänger sig med orden “rättvisa” och “jämlikhet” som en tom klyscha man inte vill eller vågar fylla med innehåll.

Vad är rättvisa?

Är Sverige rättvist och jämlikt när vd-lönen för de stora bolagen är 60 gånger högre är verkstadsarbetarens lön?

Är Sverige rättvist och jämlikt när Vattenfalls VD har en lön som är 135 gånger högre än fattigpensionären?

Bara för att peka på ett par exempel.

Och vad GÖR dessa högavlönade med alla sina miljoner? Det kan ju inte leva upp dem hur mycket de än äter och dricker, reser och lever lyxliv. De har snarare bekymmer hur överflödet ska placeras för att “växa”, så att de får ännu mera att bekymra sig över. Har de ens tid att reflektera över dödssynden “Girighet”.

Ungefär som Joakim von Anka vars största bekymmer är den ruskiga Björnligan som ständigt är ute efter hans pengar.

Marknad och efterfrågan?

Det sägs att det är “marknaden” som styr. Är det så här “marknaden” fungerar så visar det att “marknaden” inte fungerar. I alla fall inte om man vill ha rättvisa och jämlikhet.

Låt mig ta vd-lönerna för de statliga bolagen. Det är i alla fall något som staten, alltså vi medborgare, har, eller borde ha, ett visst inflytande över.

Högst ligger Vattenfalls vd med en lön på 1 351 417 kronor i månaden 2022. En höjning med 20,7 procent från året före.

Näst högst på vd-listan för statliga bolag ligger Postnords bolagschef med 841 667kronor i månaden, vilket är en ökning med 18,8 procent från 2021.

Postnords vd har fått löneökningar 3 år i rad på runt 20 procent. 2020 var lönen (avrundat) 583 000 kronor. 2021 var lönen 708 000 kronor. Och nu, 2022, alltså 840 000 kronor.

Man kan jämföra Postnords vd-lön med lönen för brevsorterare och brevbärare som ligger i spannet 23 347 – 30 507 kronor i månaden som ingångslöner. De fick senast en löneökning på 2,7 procent, vilket i kronor räknat motsvarar 630 – 824 kronor i månaden.

Senaste löneökningen för Postnords vd blev 132 000 kronor i månaden. Enbart LÖNEÖKNINGEN PER MÅNAD motsvarar ÅRSINKOMSTEN för en fattigpensionär.

Det sorgliga är att facket har en viss förståelse för denna löneökning, men att tillfället för ökningen är illa valt:

“Jag tycker att en vd ska ha en relevant lön och så klart måste man titta på hur marknaden ser ut. Men det här handlar inte bara om att få en relevant lön, det handlar om ett lönelyft mitt inne i en pandemi där våra medlemmar fick stå tillbaka”, säger Sandra Svensk, ordförande för Seko Post till Sekotidningen.

PS. Kan inte låta bli att notera att när tidningen Ingenjören presenterar listan över statliga vd-löner anger man löneökningar i procent – inte i kronor:

Bolag VD Löneökning 2021 Månadslön
LKAB Jan Moström 22,1% 769 417 kr
Vattenvall Anna Borg 20,7% 1 351 417 kr
Postnord Annemarie Gardshol 18,8% 841 667 kr
RISE Pia Sandvik 14,5% 376 667 kr
Swedavia Jonas Abrahamsson 14,5% 369 083 kr

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like