Varför råder det läkemedelsbrist?

  • Lars Taxéns insändare har tidigare varit publicerad i tidningen Internationalen.

Dagens brist på läkemedel har tvingat regeringen att agera. Man uppmanar kroniskt sjuka att lägga till extra doser i sina medicinförråd. I stället för att ha medicin för den närmaste veckan bör varje person, som är beroende av kontinuerlig medicinering, ha ett förråd för omkring en månad framåt.… Läs mer “Varför råder det läkemedelsbrist?”

Read more

Kubas vacciner och den globala ojämlikheten

Artikelförfattaren Tanalís Padilla är professor och forskare vid Massachusetts Institute of Technology. Författare till boken Unintended Lessons of Revolution, a history of rural teacher training colleges.

*****

Den första sändningen av det kubanska covid-19-vaccinet anlände till Mexiko i slutet av november. Det heter Abdala och är ett av tre kubanska vacciner – tillsammans med Soberana 2 och … Läs mer “Kubas vacciner och den globala ojämlikheten”

Read more

Insändare: Kapitalismen och läkemedelsindustrin

Peter Widén kritiserar sjukvårdens prioriteringar när det gäller läkemedel

Ibland blir kapitalismens grymhet övertydlig. Som i reportaget i SVT:s Aktuellt kvällen den 22 november. Det handlade om barn som drabbats av den ovanliga sjukdomen SMA (spinal muskelatrofi), en sjukdom som gör att spädbarn helt enkelt gradvis tappar sin rörelseförmåga och slutligen dör. Utan behandling redan efter ett år. … Läs mer “Insändare: Kapitalismen och läkemedelsindustrin”

Read more

Mälarsjukhuset toppar listan i försvunna läkemedel

Men mörkertalen kan vara betydande

Dagens Nyheter rapporterar i en artikel 11 juli om att tusentals narkotikaklassade preparat försvann från Sveriges sjukhus år 2015. Totalt 5 027 försvunna preparat, är siffran som de undersökande journalisterna (Eric Hallberg och Marcus Andersson)  presenterar i sin undersökning.

Ett stort antal av preparaten försvann vid ett och samma tillfälle, vilket inte kan … Läs mer “Mälarsjukhuset toppar listan i försvunna läkemedel”

Read more