Samma sak avslöjas gång på gång – Lärare pressas att sätta “glädjebetyg”

Nu har det hänt ingen. Den här gången är det fackförbundet Sveriges Lärare som genomfört en enkätundersökning.

Man har frågat 1 080 lärare om de utsatts för påtryckningar för att sätta högre betyg än vad som motsvarar elevernas kunskaper.

270 av dem, alltså 28 procent, uppger att de blivit uppmanade på olika sätt att sätta glädjebetyg. Ofta är … Läs mer “Samma sak avslöjas gång på gång – Lärare pressas att sätta “glädjebetyg””

Read more

Ännu ett avslöjande om systematiska glädjebetyg – Regeringen stoppar huvudet i sanden

Ännu en rapport från Skolinspektionen avslöjar systematiska fusk med betygssättning. Av 30 granskade gymnasieskolor får samtliga rektorer bakläxa. En av dem är Magnus Wallin, rektor på den fristående gymnasieskolan Fridagymnasiet i Vänersborg:

Vi jobbar hela tiden med detta, men vi får titta ytterligare på det vi gör”, säger han till SVT Nyheter.

Så svarar man alltid. … Läs mer “Ännu ett avslöjande om systematiska glädjebetyg – Regeringen stoppar huvudet i sanden”

Read more

När skolor “misslyckas” med att sätta rättvisande betyg blir det alltid “glädjebetyg” – Sällan “sorgebetyg”

Vi läser titt som tätt avslöjanden att skolor sätter så kallade “glädjebetyg”. Det vill säga betyg som är högre än elevernas kunskapsnivåer.

“Vid betygssättning gör läraren en sammantagen bedömning och sätter det betyg som bäst motsvarar elevens kunskaper i ämnet. Även om elevens kunskaper varierar något inom spannet E-A så är det den sammantaget bäst motsvarande nivå som … Läs mer “När skolor “misslyckas” med att sätta rättvisande betyg blir det alltid “glädjebetyg” – Sällan “sorgebetyg””

Read more

Sänkta begåvningskrav för att studera till polis

För att lättare fylla platserna till landets polisutbildningar rapporteras nu att man sänkt begåvningskravet för att fler ska komma in på polisskolorna.

I vissa medier använder man ordet “intelligenskrav”. Intelligens är ju en synonym till begåvning. Förstånd är en annan synonym till begåvning.

Men man sänker inte betygskravet för “begåvning”. Tidigare krävs det en 3:a i betygsskalan för … Läs mer “Sänkta begåvningskrav för att studera till polis”

Read more

Underkända betyg innebär inte att eleverna studerar mera – De innebär att elever ger upp och lägger av

Jag hörde på radion att forskare nu kommit fram till att betyget icke godkänd har motsatt effekt mot vad man trodde när det infördes på 1990-talet.

Tanken var att elever skulle stimuleras till att studera flitigare. Nu visar forskningen att underkända betyg oftast leder till att elever lägger av. Att de skiter i skolan.

Det behövs nästan inga … Läs mer “Underkända betyg innebär inte att eleverna studerar mera – De innebär att elever ger upp och lägger av”

Read more

Förslag till nytt betygssystem. Som att uppfinna hjulet på nytt

Efter två års utredande presenteras nu ett förslag till nytt betygssystem.

Ämnesbetyg i stället för kursbetyg – och ytterligare ett underkänt betyg. Så vill regeringens utredare Jörgen Tholin att det ska bli:

“Det nuvarande systemet i gymnasieskolan där elever får betyg efter varje kurs bidrar till fragmentisering och skapar stress hos både elever och lärare. Ett dåligt kursbetyg Läs mer “Förslag till nytt betygssystem. Som att uppfinna hjulet på nytt”

Read more

Om skolbetyg. “Kunden har alltid rätt”

Jag hörde ett inslag på TV-nyheterna för några dagar sedan som handlade om hur lärare i allt större utsträckning “hängs ut på nätet” och blir utsatta för hot och kränkningar därför att de sätter för låga betyg.

Ja, det är föräldrar och elever som tycker att betygen sätt för lågt.

Det är föräldrar och elever som är missnöjda … Läs mer “Om skolbetyg. “Kunden har alltid rätt””

Read more

Högpresterande elever gynnas av tidiga betyg

Betyg från årskurs 6 gynnar främst högpresterande elever och elever i behov av särskilt stöd får inte den hjälp de behöver. Det skriver Dagens Arena som tagit del av en utvärdering från Skolverket om betygsreformen.

Hösten 2012 fick de första sjätteklassarna betyg och i utvärderingen har både lärare och elever lämnat synpunkter.

46 procent av lärarna anser visserligen … Läs mer “Högpresterande elever gynnas av tidiga betyg”

Read more