Amerikas första kvinnliga judiska president: “INGENTING RÄTTFÄRDIGAR MORD PÅ CIVILA PALESTINIER!”

Claudia Sheinbaums uttalande har i svensk översättning också varit publicerat i nättidningen Internationalen.

Trots anklagelser från höger om att inte vara riktig mexikan utan “utländsk jude”, segrade Claudia Sheinbaum med stor marginal på ett vänsterinriktat program i Mexikos presidentval 8 juni. Till en agenda om sociala reformer väckte Sheinbaum också uppmärksamhet med sin deklaration för eldupphör i solidaritet med det palestinska folket i Gaza. Här är hennes ord:

UTTALANDET | Claudia Sheinbaum:

Jag kommer från en judisk familj och jag är stolt över mina morföräldrar och föräldrar. Min farmor, flykting från Litauen på grund av ekonomiska och rasistiska skäl, anlände till Mexiko med en del av sin familj under 1900-talets andra decennium. Min farfar anlände till Mexiko ungefär samtidigt, även han som flykting från Litauen, såväl av politiska som rasistiska skäl: han var jude och kommunist.

Mina morföräldrar kom till Mexiko på flykt från nazisternas förföljelse. De räddades mirakulöst. Många av mina släktingar från den generationen utrotades i koncentrationslägren. Båda familjerna bestämde sig för att göra Mexiko till sitt hemland. Jag växte upp och uppfostrades som mexikanska och älskar Mexikos historia och dess folk. Jag är mexikanska och det är därför jag kämpar för mitt land. Jag kan och vill inte förneka min historia, att göra det vore, som musikkompositören León Gieco säger, att förneka livets själ.

Men jag är också, på grund av min historia, en världsmedborgare för att det är så jag anser att det ska vara.

Jag syftar naturligtvis på frihetliga, humanistiska, icke-rasistiska män och kvinnor som kämpar för fred … som i John Lennons “Imagine”.

På grund av mitt judiska ursprung, på grund av min kärlek till Mexiko och för att jag upplever mig som en världsmedborgare, delar jag med miljoner människor längtan efter rättvisa, jämlikhet, broderskap och fred, och därför kan jag bara med fasa se bilder av den israeliska statens bombningar i Gaza …

Ingenting rättfärdigar mord på civila palestinier. Ingenting, ingenting, ingenting kan rättfärdiga mordet på ett barn.

Av denna anledning ansluter jag mig till ropet från miljoner människor runt om i världen som kräver eldupphör och ett omedelbart tillbakadragande av israeliska trupper från palestinskt territorium. Som Alberto Szpunberg, argentinsk poet [av judisk härkomst, vår anm], sa nyligen i ett brev: ‘Det är vad det handlar om, att rädda en värld, denna unika och plågade värld som vi alla bebor, som tillhör alla och som idag kallas Gaza’.”

Claudia Sheinbaum Pardo
Mexikos folkvalda president
Citerat efter argentinska webbtidningen infobae.com

You May Also Like