Vargfabriken (Foto: Amanda Karlsson)

Amanda Karlsson ställer ut på Ebelingmuseet i Torshälla

Vargfabriken är ett fiktivt scenario där vargen enbart är en åsikt som går att bära likt en förklädnad för att representera något annat, en åsikt, en identitet eller ett arv. Med avstamp från den omdebatterade vargfrågan kretsar utställningen kring en fabrik som producerar dräkter bestående av symbolfrågor från verkligheten.

Utställningen är gjord som en platsspecifik installation av storskaliga och tredimensionella oljemålningar som tillsammans gestaltar en arrangerad scen. Dess material består av formsågat trä som under processarbetet gått från verkligt sydda dräkter, dokumentation och slutligen till den föreställda berättelsen genom måleriet.

Fabriken agerar som ett nav, och dräkterna som producerats där hamnar på kroppar och kan förstärka, stänga in eller verka löjeväckande när de sitter på. Genom den uppdiktade fabriken får vi möta symbolik bortanför oss själva och ifrågasätta vad vi egentligen pratar om. (Foto: Amanda Karlsson)

En fiktiv verklighet

Amanda Karlssons konstnärliga arbeten utgår från berättelser från en fiktiv verklighet vid sidan av vår egen – en verklighet skapad ur hennes uppväxt i Värmland kring mytologiskt berättande, arbetarklass och djupa skogar. Genom måleri, skulptur och rumsliga installationer utforskar hon vårt kollektiva sanningssökande och hittar vägar där vi kan göra vår mänsklighet mer begriplig.

Om Amanda Karlsson

Amanda Karlsson (född 1989) är uppvuxen i Karlstad i Värmland, men är numera bosatt och verksam i Göteborg. Hennes verk har bland annat visats på OpenArt Örebro, Arvika Konsthall och Ståhl Collection där hon även var deras första stipendiat. Hennes offentliga gestaltningar finns i Norrtälje Kommun, Falköpings Kommun, Göteborg Stad och hon är representerad i ett stort antal samlingar, både i Sverige och internationellt.

Vernissage blir det lördagen den 11 juni klockan 12.00–16.00 på Ebelingmuseet i Torshälla. Invigningstal klockan 13.00. Utställningen pågår sedan fram till och med den 28 augusti. Så det finns alltså all anledning att planera in ett besök i Torshälla nu under sommaren…

Foto: Ebelingmuseet Torshälla.

You May Also Like