Stellan Wiberg Fotograf/Källa: Ebelingmuseet.

Stellan Wiberg ställer ut på Ebelingmuseet i Torshälla

Stellan Wiberg ställer ut på Ebelingmuseet i Torshälla nu under sommaren. Utställningen går under namnet “Skulpturporträtt, tillbakablickar och infall”.

Under tidigt 1970-tal använde Stellan Wiberg sina egna skulpturer som motiv för målningar. Dessa metabilder ingick sedan i hans och Knut-Erik Lindbergs gemensamma utställning “Rum och mellanrum” som visades på Sveagalleriet i Stockholm och Eskilstuna Konstmuseum 1975.

2018 återgick Wiberg till denna idé och arbetsform, och de tre skulpturer som då ingick i en utställning på Ebelingmuseet har nu blivit till målade “skulpturporträtt”. Förutom att ägna sig åt detta har han även botaniserat i sitt skissarkiv. Efter bearbetning av tidigare idéer och skisser har det tillkommit en rad nya målningar – något Wiberg ser som ett konceptuellt retrospektiv.

Nedsatt syn sätter stopp för framtida målande

Projektet och arbetet med skulpturporträtt och tidigare skisser omfattar drygt femtio målningar, varav en fjärdedel nu visas i utställningen. En utställning som för övrigt är den sista Wiberg gör på eget initiativ då begränsad synförmåga tyvärr gör fortsatt målande omöjligt.

Om Stellan Wiberg

Stellan Wiberg föddes i Halmstad 1938 men är numera bosatt i Torshälla strax utanför Eskilstuna. Han har bland annat studerat vid Konstindustriskolan i Göteborg, Valand i Göteborg och vidareutbildning vid Konsthögskolan i Stockholm samt gått i lära hos skulptör Eric Nilsson. Wiberg är representerad vid konstmuseerna i Borås och Eskilstuna, Laholms Teckningsmuseum, Skissernas Museum i Lund och vid statliga och kommunala institutioner.

Vernissage nästa vecka

Vernissage av utställningen “Skulpturporträtt, tillbakablickar och infall” blir det lördagen den 18 juni klockan 12.00–16.00. Invigningstalet äger rum klockan 13.00. Utställningen pågår sedan fram till och med den 14 augusti.

Läs också:

Foto: Ebelingmuseet Torshälla.

You May Also Like