Teckning från rättssalen. Mark Bishop i mitten. Avfotograferat från dataskärmen.

“Aldrig har så få stulit så mycket av så många på så kort tid”

Nu får de skyldiga skaka galler

Domen har nu fallit i Stockholms tingsrätt i den så kallade Falcon Funds-härvan. De fyra männen som nu är dömda har stulit hundratals miljoner kronor från pensionsspararna.

“Totalt lurade de två huvudmännen Mark Bishop och Max Serwin och deras två kumpaner, bröderna Ulf och Christer Deckmark, till sig minst 230 miljoner kronor. Aldrig tidigare har så få stulit så mycket av så många på så kort tid”, sa kammaråklagaren Jerker Asplund i sin slutplädering, enligt SVT Nyheter.

Det rör sig om 22 000 pensionssparare som blivit bestulna på pensionspengar under åren 2012-2013. Det handlar om 2 miljarder kronor som flyttats till en annan pensionsfond genom bedrägliga ändringar av pensionsspararnas fondval.

Lurendrejeriet har varit omfattande och avancerat. Pengar har flyttats kors och tvärs.

  • Man har mutat en svensk fondförvaltare med 4,5 miljoner.
  • Det handlar om penningtvätt och så kallade “målvakter”.
  • Det handlar om köp av onoterade värdepapper som gått ut på att genom olika mellansteg sälja dessa värdepapper till överpris till en svensk pensionsfond.
  • Det handlar om “identitetskapning” och urkundsförfalskning. Och mycket, mycket annat.

Det handlar alltså om grov ekonomisk brottslighet med många olika ingredienser som nu fått sin upplösning i sin första del.

En andra del av den här härvan handlar om Falcon Funds verksamhet på Malta. Ekobrottsmyndigheten avser att väcka åtal om den verksamheten senare i år.

“Tingsrätten anser att brottsligheten varit mycket välplanerad, systematisk och avsett stora värden. Den har även riktat sig mot ett viktigt samhällssystem som pensionssystemet, och har därmed ett högt straffvärde”, skriver tingsrätten i en kommentar.

Mark Bishop, en 63-årig medborgare från USA, får fängelsestraff i 7 år och 6 månader. Han döms också till näringsförbud i 10 år och utvisning ur Sverige efter avtjänat straff. Bishop är även skyldig staten 235 miljoner kronor.

Max Serwin, en 42-årig svensk som utvandrat till Malta, döms till fängelse i 6 år och 9 månader. Också han döms till näringsförbud. Han är skyldig staten 72 miljoner kronor.

Max Serwin, som tidigare hette Emil Ingmansson, hade i sin ungdom en dröm om att bli elitsoldat.

Att Max Serwin kunde gripas i sin “landsflykt” berodde på att han stoppades vid en gränskontroll där han visade upp ett falskt pass. Ett Paraguanskt pass där han kallar sig Sebastian i förnamn.

Ulf Deckmark, 59-årig fondförvaltare, döms till 5 års fängelse för grov trolöshet mot huvudman och för att ha tagit emot en muta (de 4,5 miljoner som jag nämner tidigare i min text). Mutan ska enligt åklagaren ha hanterats via ett bolag på Isle of Man.

Christer Deckmark döms till 2 års fängelse för grov penningtvätt och för att ha befattat sig med muta.

Att sådan här brottslighet med våra pensionspengar över huvud taget kan förekomma beror på att vi har ett pensionssystem där våra pensionspengar placeras i fonder. Fonder som är en del av hela vår spekulationsekonomi.

Att systemet drar till sig skojare, bedragare och banditer är inte konstigare än att koblajor drar till sig spyflugor.

“Om Swedbank hade agerat professionellt kring fonden Optimus High Yield hade pengarullningen i Falcon Funds – där cirka 1,2 miljarder svindlats bort – kunnat undvikas”, skriver Dagens Industri 14 november 2019.

Man undrar om det bara är toppen på isberget som nu fått sitt rättsliga efterspel? Att det finns flera hajar som simmar i det grumliga vattnet.

Man kan också notera att Falcon Funds har en rovfågel som symbol i sin företagslogga.

Rolf Waltersson

You May Also Like