Bild från Wikipedia.

En appell mot militarism och krig – “Varför skola mänskor strida? – Varför skall det flyta blod?”

Jag lyssnar på Sveriges Radio P1. Det är skådespelaren Lennart Jähkel som läser ett avsnitt av Eyvind Johnsons roman “Slutspel i ungdomen”.

“Slutspel i ungdomen” är en av de fyra självbiografiska böckerna i proletärförfattaren Eyvind Johnsons klassiska romansvit “Romanen om Olof”:

Första världskriget pågår. Olof är nu 16 år och arbetar på en biograf i ett litet samhälle i Norrbotten. Han får följa med och visa film på marknader, träffar en kvinna, skjutbanedrottningen Olivia, och människor som talar om livet ute i världen.

Olof hamnar i konflikt med direktören för biografen där han arbetar. Det är världskrig och ransonering, människor är fattiga. Vi har bröduppror och potatisuppror runtom i Sverige. Olof gör sig redo för revolutionen som ska komma.

Som en protest mot krigets vansinne är parollen “Ner med militarismen”.

I Lennart Jähkels uppläsning hör man svagt i bakgrunden:

“Varför skola mänskor strida,
varför skall det flyta blod.
Varför skall så många lida
blott för någras yvesmod”

(“Yvesmod”, ett äldre ord för “övermod”. Min kommentar)

Den här sången har jag hört sedan min barndom. Jag har alltid trott att det är en religiös, en andlig sång.

Men riktigt så är det inte “Varför skola mänskor strida” är den svenska texten till det amerikanska originalet “Silver Threads Among The Gold” (Silvertrådar i ditt gyllne hår) som skrevs 1873 av kompositören Hart Pease Dank och textförfattaren Eben E Rexford.

Deras text var en sentimental ballad om en åldrande person som förklarar sin kärlek till sin livspartner.

“Varför skola mänskor strida” är den svenska texten till Danks musik, och skrevs av journalisten och revyförfattaren Emil Norlander.

Det är en antimilitaristisk och pacifistisk sång – en appell mot krig och för människors lika värde.

Den äldsta svenska skivinspelningen är gjord av sångaren Sven Jonsson 1916. På den stenkakan finns på baksidan en annan fredsappell “Lägg vapnen ned”.

Nu är det många sångare som tolkat “Varför skola mänskor strida”. Själv har jag den på en CD med Louise Hoffsten.

Eyvind Johnsons “Här har du ditt liv” finns också som film. Det är Jan Troells film från 1966 med Eddie Axberg i huvudrollen. Jag har sett filmen några gånger när den visats på TV.

Förresten, “Här har du ditt liv” kunde ju vara något för SVT (Public Service) att visa i samband med 1 maj. Om nu det “vänstervridna” SVT, mot förmodan, skulle få för sig att göra något angeläget och relevant “extrainslag” utöver de mycket kortfattade nyhetssnuttar man numera tycker räcker.

Nu är det 6 timmar och 30 minuter bevakning av kungainstallation (England) och 5 minuter bevakning av 1 maj i SVT.

Handlingen i filmen “Här har du ditt liv”. (se även lästips)

“Filmen handlar om pojken Olofs (Eddie Axberg) uppväxt i norra norrland. Den börjar när Olof är 14 år och lämnar sin fosterfamilj för att försörja sig själv. Han hamnar i ett arbetslag med äldre timmerflottare, men han har redan från början en vagt medveten känsla om att det inte är hans plats i tillvaron. Hans nästa yrke blir vid ett sågverk. Han börjar också på fritiden, bilda sig med självstudier inom litteratur, politik och språk”.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like