Bild från Sekos hemsida.

Facklig rapport om arbetsmiljön och säkerheten för vägarbetarna

Fackförbundet Seko visar i rapporten “Det handlar om vår säkerhet” att arbetsmiljön för vägarbetarna är mycket alarmerande.

Över tusen Seko-medlemmar har svarat på en enkät. Hela 89 procent uppger att de känner oro för att arbeta på vägen på grund av bristande säkerhet. 91 procent anser att trafikanterna inte visar tillräcklig hänsyn till vägarbetarna.

– Tyvärr tvingas vi konstatera att arbetsmiljön inte har blivit bättre. Våra medlemmar vittnar om en vardag där trafikanter inte visar hänsyn, inte respekterar hastighetsgränser och som tittar i mobilen i stället för på vägen när de passerar ett vägarbete. De vittnar också om trafikanter som hotar och i värsta fall utsätter vägarbetare för våld bara för att de gör sitt jobb, säger Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia.

– Man ska komma ihåg att vägarbetarnas jobb går ut på att göra vägarna bra och säkra att köra på. Det minsta man kan begära är att trafikanterna visar hänsyn när de kör förbi ett vägarbete, säger Andreas Forsberg, ordförande i Sekos branschorganisation inom Väg- och Ban branschen.

– Vi ser också hur entreprenörer konkurrerar med priset för att vinna upphandlingar på vägprojekt. I jakten på lägsta bud riskerar säkerhetshöjande åtgärder att prioriteras bort.

Några av Sekos krav:

Omledning av trafiken förbi en vägarbetsplats ska alltid vara det främsta åtgärdsalternativet
Arbetsmiljön för vägarbetare får aldrig vara en parameter att skära ned på för att vinna en upphandling
Hot och våld mot vägarbetare bör likställas med hot och våld mot tjänsteman i straffskalan
Kraftig höjning av fortkörningsböter och mer hastighetsbevakning vid vägarbeten
“Arbete på väg” bör bli en ny del av teorin för att få körkort

Tommy Jansson

Länk till rapporten: https://www.seko.se/siteassets/pdf-seko.se/rapporterundersokningar/2024/seko-vagarbetsrapport_webb.pdf?ts=8dc8af3d67d7500

You May Also Like