FOTO: StockSnap / pixabay.

SAS-piloterna måste få solidariskt stöd!

SAS-piloterna går nu ut i strejk. Naturligtvis framställs dom som oansvariga. Men vad handlar det om? Under pandemin förlorade hundratals piloter sina jobb och fördes över i vad som i realiteten är bemanningsföretag. Det handlar alltså om något som pågår på många fronter på arbetsmarknaden.

Kapitalägarna vill göra sig av med fast anställda. Inhyrda behöver inte vara billigare (bemanningsföretaget ska ju ha sin profit också). Men företagen som anlitar bemanningsföretag köper makt. Inga förhandlingar om uppsägningar när man vill dra ner. Man meddelar bara bemanningsföretaget att man inte behöver x antal arbetare från och med nästa dag. LAS sätts offside. Det som är kvar av LAS. Annie Lööfs med fleras kvidanden om att det måste bli lättare att säga upp arbetare och att företagen lider under arbetsrättslagarna ter sej just som propagandistiskt gnäll.

Pilotföreningen sätter nu ner foten. Det är sannerligen på tiden att någon säger ifrån. Företagen har ju fått så ringa motstånd att de blivit fartblinda i sin kamp för att försämra löntagarnas positioner. Som piloterna nu säger:

– Varje gång vi gått med på en kompromiss så har SAS flyttat fram snöret.

Så är det. Varje eftergift från oss löntagares sida leder till att kapitalet flyttar fram sina krav och tar allt hårdare struptag på oss. En enorm propaganda kommer nu att släppas loss mot pilotfacket. För oss på eFOLKET är det ingen tvekan om på vilken sida vi står.

You May Also Like