900 vårdanställda varslas i Östergötland

Erik Edlunds artikel har tidigare varit publicerad i nättidningen Internationalen.

900 är varslade inom vården i Östergötland. Skälet till storvarslet anges vara att man måste spara pengar. Regionen dras med ett stort underskott på över en miljard.

De grupper som berörs är bland andra undersköterskor, barnsköterskor, administrativ personal och skötare. Läkare och sjuksköterskor är undantagna från varslet. Det gäller även Folktandvården och regionens skolor.

En sjuksköterska på Universitetssjukhuset i Linköping säger till Corren.se att varslet påverkar både läkare och sköterskor, även fast de inte direkt berörs. Färre administratörer och undersköterskor kommer innebära att arbetsbördan ökar för den personal som finns kvar efter varslen. I slutändan kommer det vara patienterna som drabbas.

Det är ett jättedåligt beslut. Det är ju bara utifrån ekonomiska skäl och inte vad patienterna behöver.

En representant för fackförbundet Kommunal uttalar sig i Sveriges Radios P4 Östergötland:

Min första tanke var ”vem blir utan vård?” Det är ju våra yrkesgrupper, framför allt undersköterskor, som är berörda av det här varslet. Och de utför ju mycket av den vården.

Varslet kommer efter att region Östergötland gått med ett underskott på 1,7 miljarder,
– Vi har en ekonomi i fritt fall, säger regiondirektören Mikael Borin vid en pressträff.

Varslet påverkas inte alls av att regeringen tillfört sex miljarder till regionerna i en vårändringsbudget. Maria Morell säger i en kommentar att varslet på 900 anställda kommer ligga kvar. Statsministern lovade under en debatt i Nyhetsmorgon i februari att ingen skulle behöva sägas upp i vården. Många kritiska menar att det löftet nu i och med varslen definitivt är  brutet.

Erik Edlund

LÄS OCKSÅ Uppsägningar i vården – 365 miljarder i aktieutdelning

You May Also Like