Sven Wollter har avlidit

Den under årtionden folkkäre skådespelaren Sven Wollter avled idag, efter att ha insjuknat i covid-19. Han blev 86 år.

Det var TV-filmatiseringarna av August Strindbergs Hemsöborna och Wilhelm Mobergs Raskens som tidigt gjorde Sven Wollter välkänd och varmt uppskattad inom breda lager.

Skådespelarbanan inledde han 1953, vid Göteborgs Stadsteaters elevskola. Efter engagemang vid bland annat Riksteatern, Norrköpings stadsteater … Läs mer “Sven Wollter har avlidit”

Read more

När Chaplins film Diktatorn inte fick visas i Sverige

Jag brukar lyssna på ett program på Sveriges Radio P1 som heter Snedtänkt, ett radioprogram som produceras av Kalle Lind.

Själv beskriver han sitt program:

Det är samtal med folk som snöat in på udda kultur och märkliga fenomen. Det kan röra sig om allt mellan himmel och jord, med en tonvikt på den triviala och lättsamma Läs mer “När Chaplins film Diktatorn inte fick visas i Sverige”

Read more

Göran Therborn: Bolivia åter demokratiskt. Lägger kolonialismen bakom sig

Segern för socialistpartiet MAS i det bolivianska valet 18 oktober var inte bara en skrällseger för demokratin efter ett år av terror från högern. Det var också en folklig seger över landets rasistiska och koloniala förflutna.

Le Monde Diplomatique publicerade den 20 juli en skrämmande rapport om rasismen i den elit som utgör maktbasen för den nu avsatta … Läs mer “Göran Therborn: Bolivia åter demokratiskt. Lägger kolonialismen bakom sig”

Read more

Lågsniffning – ett bevingat ord

Det är inte ofta man har anledning att använda ordet lågsniffning. Många vet nog inte ens vad ordet betyder.

Men när jag fångade de här svanungarna av förstaårsmodell med sin gråbruna fjäderdräkt flygande tätt över vattenytan, så tätt att en av dem doppar vingspetsen i vattnet, finns det anledning att använda det bevingade ordet:

Lågsniffning.

Rolf WalterssonLäs mer “Lågsniffning – ett bevingat ord”

Read more

En ung samlares bekännelser. Del 6

En liten obetydlig pastill som betydde allt. I sju delar berättar Hasse Ström med stor inlevelse om sin tid som grabb med ett nästan fanatiskt förhållande till fotboll och så klart samlandet av Alfabilder i 50-talets Stockholm.

Del 6. Jannes list.

Janne och jag var klasskamrater men han hade lite svårt för sig i plugget. Så han hade … Läs mer “En ung samlares bekännelser. Del 6”

Read more

Bruno Bran: Anställningsskyddet är viktigt för alla anställda i Sverige!

Gruvarbetarstrejken 1969 startade en stor strejkrörelse över hela Sverige i början på 70-talet. Detta kan nu kännas länge sedan och enbart av historiskt värde vilket inte är helt sant. Denna strejkrörelse resulterade bland annat i Lagen om anställningsskydd 1974.

När lagen infördes var den självklara normen att alla anställda skulle ha fast anställning. Helt logiskt då alla anställda … Läs mer “Bruno Bran: Anställningsskyddet är viktigt för alla anställda i Sverige!”

Read more