Foto: Tidningen Proletären.

Sven Wollter har avlidit

Den under årtionden folkkäre skådespelaren Sven Wollter avled idag, efter att ha insjuknat i covid-19. Han blev 86 år.

Det var TV-filmatiseringarna av August Strindbergs Hemsöborna och Wilhelm Mobergs Raskens som tidigt gjorde Sven Wollter välkänd och varmt uppskattad inom breda lager.

Skådespelarbanan inledde han 1953, vid Göteborgs Stadsteaters elevskola. Efter engagemang vid bland annat Riksteatern, Norrköpings stadsteater och Vasateatern kom han 1966 till TV-teatern.

Sin djupa och bestående socialistiska övertygelse stack han aldrig under stol med. I den svenska vänsterns stora satsning i det landet runt turnerande Tältprojektet (1977) var han en självklar medverkande, och han betraktade resten av livet deltagandet i detta projekt som höjdpunkten i sin skådespelarkarriär. Trots den stora mängden av kritikerrosade film- och teaterroller.

Sven Wollters socialistiska övertygelse tog sig också uttryck i ett internationellt engagemang, som hans stöd till sydafrikanernas och palestiniernas kamp mot apartheid och för mänskliga rättigheter. Likaså försvarade han intensivt under alla år den kubanska revolutionens samhällsbygge och motstånd mot USA-regeringarnas blockadpolitik och trakasserier. Också i kampen mot kärnvapen och Sveriges samarbete med NATO och kärnvapenmakterna USA, Storbritannien och Frankrike engagerade han sig med den karaktäristiska glöd som var hans adelsmärke.

Han var sedan 1970 medlem i organisationen KPml(r), idag Kommunistiska Partiet. På grund av sin resonerande, osekteristiska och jordnära attityd var han inom hela den breda svenska vänstern och stora delar av Sveriges arbetarklass  djupt uppskattad.

Sven Wollter kommer av väldigt många att minnas med stor värme.

eFOLKET

2020-11-10

Redaktionen

 

 

You May Also Like