Åklagaren: ”En ren avrättning”…

18-åring döms till 8 års fängelse för mordet på Bellmansplan i Eskilstuna

Domen har skjutits upp vid flera tillfällen under den senaste veckan – men idag torsdag kom så slutligen domen mot den 18-åring som stått åtalad för bland annat mord. Det handlar om en 18-årig man som nu döms för mord och grovt vapenbrott. Det efter att en man i 25-årsåldern sköts ihjäl, eller som åklagaren beskriver det, avrättades på öppen gata i Eskilstuna i slutet av maj. 18-åringen döms till åtta års fängelse.

18-åringen, som under torsdagen dömdes av Eskilstuna Tingsrätt, var vid mordtillfället 17 år gammal, men åklagaren yrkade ändå på 8 års fängelse för mord. Ett ovanligt straff, eftersom minderåriga vanligtvis döms till sluten ungdomsvård snarare än till fängelse.

En ren avrättning

Det var i slutet av maj i våras som mannen som då var 17 år gammal ska ha skjutit ihjäl en man i 25-årsåldern på ett övergångsställe vid Bellmansplan i Eskilstuna – mitt på blanka eftermiddagen, och bland flera vittnen, bland annat barn. Mordet betraktas av åklagaren som en ren avrättning. Enligt åtalet ska 18-åringen på nära håll ha avlossat minst nio skott. Skotten har tagit mot offrets huvud och kropp när han låg på marken. Åklagaren pekar också på det faktum att ett minderårigt barn blev vittne till dödsskjutningen.

Kommer att överklaga

18-åringen har själv hela tiden nekat till brott, och hans försvarsadvokat har yrkat på att den åtalade istället ska frias. Men under torsdagen kom alltså Eskilstuna Tingsrätt med sin dom – 8 års fängelse för mord och grovt vapenbrott. 18-åringens försvarsadvokat, Per Branting, säger att man kommer att överklaga Tingsrättens dom till Hovrätten.

You May Also Like