Zoltan Tirolers tal vid fredsmanifestationen i Göteborg den 16 september

Bilden: Zoltan Tiroler, ordförande i Svensk-Kubanska Föreningen och medarbetare i eFOLKET

Fredsvänner, anti-imperialister!

Förra veckan drabbades Kuba och Karibien av den största och värsta orkan som någonsin uppmätts i Atlanten. Liv gick till spillo och skadorna är gigantiska. Medan orkanen fortfarande obarmhärtigt hamrade mot Kuba så skickade kubanerna solidariskt 750 läkare och specialister till andra drabbade länder i Karibien. För att rädda liv evakuerade det kubanska civilförsvaret 1,7 miljoner människor, mer än 15% av landets befolkning. Offentliga byggnader och privata hem öppnade sina dörrar och välkomnade behövande. Räddningsarbetarna hälsades under och efter orkanen med applåder och stor värme. Alla hjälps nu åt i uppröjningsarbetet.

Men det är möjligt att ni missat allt detta. TV och andra stora medier riktade istället uppmärksamheten mot Florida. Då hade orkanen visserligen mattats av och nedgraderats till tropisk storm. Men mediernas besatthet av USA kan närmast beskrivas som sjuklig. I USA gällde som vanligt: rädda sig den som kan. En annan svårighet är att folk inte vågar lämna sina hem på grund av risken för plundring. Räddningspersonal behöver skydd av tungt beväpnade vakter.

Det här visar skillnaderna mellan länderna. Å ena sidan Kuba, ett litet fattigt land, men en humanitär stormakt. Å andra sidan USA, världens mäktigaste imperium, men en humanitär katastrof.

I denna stormakts, men humanitära katastrofs kärnvapenbestyckade klor, vill ledande svenska politiker och media lägga Sveriges säkerhet och försvar. Groteskt, horribelt och ett totalt svek mot de ideal som Sverige stod för ännu för några årtionden sedan. Då kunde vår statsminister åka och hylla Kuba. Idag en fullständigt omöjlig tanke. Lika omöjlig som att Peter Hultqvist skulle arbeta för fred, nedrustning och Norden som en kärnvapenfri zon.

Denne Hultqvist frotterar sig förtjust med krigsförbrytare som USA:s krigsminister ”galne Mattis”, han spökar stolt ut sig i USA-marinens utstyrsel och han köper glatt manschettknappar från USA-senaten. Och han, denne Hultqvist, han har mage att anklaga oss fredsvänner för att vara agenter åt främmande makt!

Då, i en sedan länge svunnen tid, försvarade Sverige de små nationernas rätt till självbestämmande. Nu vill man på alla sätt visa Uncle Sam sin lojala trohet.

Kuba har fått känna på USA:s övergrepp, såväl när det gäller terrorattentat, kemisk-, biologisk- som militär aggression. Denna aggression fortsätter än idag, fast delvis med andra medel. Trots 58 års intensiva ansträngningar har USA inte lyckats knäcka Kuba. Svensk-Kubanska Föreningen driver nu en insamlingskampanj till stöd för återuppbyggnaden efter orkanen. Men värre än någon orkan är USA:s blockad. Vill du kämpa mot den, är bästa sättet att gå med i Svensk-Kubanska Föreningen. USA hotar inte bara Kuba, utan alla som inte följer påbuden från Washington. NATO har ingått avtal med USA:s nära allierade, Colombia, paramilitärens och drogbaronernas paradis, de fattigas helvete. Till detta krigstörstiga NATO, som sedan kalla krigets slut jämnat land efter land med marken, vill Hultqvist o Co. knyta vårt öde.

Arbetarrörelsen hindrade 1905 den svenska överklassen från att gå i krig mot Norge

Vänstern hindrade 1941 överheten från att ansluta oss till nazisternas korståg mot Sovjetunionen

Vänstern och humanister hindrade på 1950-talet högern från att Sverige skaffade sig en atombomb

Låt oss nu se till att hindra Sveriges inordnande i den mest dödsbringande krigsallians som världen skådat sedan Hitlertyskland!

Nej till NATO – Yankee go home!

You May Also Like