Foto: Alex Fox, Pixabay.

VAR – Vara eller icke vara?

VAR står för Video Assistant Referee och har officiellt funnits inom fotbollen sedan 2018. Det är ett system där assisterande videodomare kan hjälpa huvuddomaren med att säkerställa att rätt beslut tas. Men blir det verkligen alltid rätt?

Den fotboll vi känner till idag har utövats sedan mitten av 1800-talet och fram till 2018 kunde domaren i värsta fall avgöra en match med ett felbeslut. Nu har vi VAR och allt är frid och fröjd. Eller vänta, vad hände egentligen igår under Europamästerskapets semifinal mellan England och Danmark?

Danskarna har efter den fruktansvärda inledningen spelat lysande fotboll, något som tog laget ända till en semifinalplats. Där pressade de Engelsmännen till en förlängning efter 1-1 i ordinarie tid. I slutet av den första förlängningskvarten tar sig den engelska anfallaren Raheem Sterling in i straffområdet på kvicka fötter. Nästan nere vid kortlinjen faller han och domaren pekar på straffpunkten.

Med två danska spelare väldigt nära Sterling kan jag förstå att domaren tar det beslutet. Men precis som med alla andra situationer så videogranskas händelsen. När repriserna dyker upp på teven i alla olika vinklar inser de flesta att Sterling ramlar väldigt, väldigt lätt. De som inte ser det är videogranskarna. De går på domarens linje och beslutet kvarstår.

Nu har alltså domaren och ett helt videoteam avgjort en match. VAR ska vara ett sätt för att kunna korrigera felaktiga beslut. Men när det inte sker är det rimligt att ifrågasätta systemet. Den här situationen är inte heller första gången VAR-beslut ifrågasätts, efter en snabb googling hittar jag mängder av artiklar främst om Premier League som handlar om felaktiga VAR-beslut.

Hade VAR varit idiotsäkert hade jag inte haft något emot det men när det ändå hänger på den mänskliga faktorn fyller inte systemet någon som helst funktion. Därför tycker jag att fotbollen kan återgå till något som har fungerat helt okej i nästan 200 år. Att domaren på planen fattar alla beslut rakt av, visst blir det fel ibland men det blir det uppenbarligen med VAR också.

You May Also Like