Viktig vinst på Gröndal

Igår tisdag 24 september kördes den första SM-final i speedwayens elitserien. Eskilstuna Smederna tog emot Dackarna på Gröndal.
Vädrets makter var på rätt humör denna kväll, kyligt men uppehåll. Publiksiffran uppgick till 6191 åskådare.

Det var lite av en folkfest på motorstadion igår kväll. Aktivgruppen Ab hade ansiktsmålning, gratis utdelning av mindre Smed-flaggor till folk, uppvisning av enduro och fyrverkerier.

Matchen började bra för Smederna med en femetta i första heatet och i heat 2 blev det 3-3 efter en krasch för Pontus Aspgren. Han reste sig och satte sig på hojen och vann andra heatet.  När det var dags för första sladdpaus så ledde dom med 17-7 och efter den pausen fortsatte Smederna med att plocka poäng i heat efter heat. Poängskillnaden lagen emellan blev bara mer o mer ju längre matchen pågick.

Smederna visade verkligen Dackarna vilka som är dom regerande mästarna just nu och vill gärna vinna ett tredje SM-guld. När kvällens matchen var färdigkörd, så stod Smederna som segrare i första finalmatchen. Resultatet denna kväll vart Smederna-Dackarna 54-36.

Andra finalmatchen körs ikväll onsdag 25 september i Målilla och dit har Eskilstuna Smederna ett poängövertag med sig på 18 poäng. Känns som ett tryggt försprång i poängen, men det är 15 heat kvar tills Svenska Mästarna koras.

Bästa förare i vardera lag blev: Gleb Chugunov, Eskilstuna Smederna, 15 (full pott denna kväll) och i Dackarna var det två förare som körde lika bra och det  var Maciej Janowski och Frederik Jakobsen, 9+1.

Eskilstuna Smederna  54
1. Michael Jepsen Jensen – 10
2. Andzejs Lebedevs – 6+1
3. Fredrik Lindgren – 9+3
4. Gleb Chugunov – 15
5. Przemyslaw Pawlicki – 8+2
6. Pontus Aspgren – 6
7. Alexander Woentin – 0

Dackarna  36
1. Maciej Janowski – 9+1
2. Piotr Pawlicki – 0
3. Oliver Berntzon – 6
4. Jacob Thorsell – 6
5. Patryk Dudek – 5+1
6. Frederik Jakobsen – 9+1
7. Kacper Gomolski – 1+1

Så det återstår att se vilka som får ställa sig högst upp på pallen ikväll och har blivit Svenska Mästarna 2019.
Dom regerande mästarna vill gärna plocka ett tredje raka Sm-guld. Runt 21.00 ikväll så vet vi vilka som har vunnit SM-guldet.

Text: Tina Sandberg
Foton: Håkan Segerberg

You May Also Like