När sandlådan ersätts av gatan. Foto: Rolf Waltersson.

Mustang med många vilda hästkrafter

Många av oss har sett kommissarie Frank Bullitt, spelad av Steve McQueen, jaga bovar och mördare i kultfilmen Bullit från 1968.
Filmen är mest känd för den vilda biljakten i San Franciscos branta backar och krön där kommissarie Bullit bokstavligen talat flyger fram. Bilen han rattar är en Ford Mustang GT 390, en bil som blivit i det närmaste kultförklarad.

Nu har denna Mustang kommit i en upphottad version som inte av en tillfällighet fått namnet Ford Mustang Bullitt. Det gäller att spinna vidare på ett framgångsrecept.

Denna nya Mustang har gjort motorjournalisterna saligt rusiga. Superlativen haglar över denna nya skapelse i en hänförd beundran utan motstycke:

“Utseendet signalerar idel nytt, men bilens själ är oförfalskad Mustang. Karaktäristiska sidolinjer med breda skuldror, markanta välvda partier och en sluttande taklinje signalerar kraftfull muskelbil. Nya Mustang ändrar hur vi ser på saker och ting. Den har en närvaro som inte går att ignorera”.

En annan motorjournalist beskriver med förtjusning “den svarta läderklädseln med gröna sömmar, och växelspaksknoppen som är vit som en biljardboll”.

Man är också imponerade över mullret från V8-motorn som vid 7 250 varv per minut ger bilen en “livlig karaktär”.

  • Denna “kraftfulla muskelbil” har en maxeffekt på 460 hästkrafter.
  • Toppfart: 263 km/tim.
  • Acceleration: 0-100 km/tim: 4,6 sekunder.

Bensinförbrukningen: 1,8 liter/10 km. Alltså en rejält törstig Mustang. I klartext betyder att bara bensinkostnaden för att åka 1 mil är drygt 30 kronor. Förmodligen betydligt högre, för har man en “muskelbil” handla det nog inte om bensinsnål ekonomisk körning. Man vill ju höra mullret från V8-motorn. Och framför allt – man vill dela med sig av mullret till andra.

Grundpriset för detta “världens åttonde underverk” ligger på 540 000 kronor. Med lite extra lullull och hästkrafter springer priset upp betydligt högre.

En annan liten “detalj” är detta med koldioxidutsläppen: 270 gram/kilometer. Eller 2,7 kilo per mil. En beräkning som bygger på “glädjetester” och som nog är i underkant. Vill man dessutom köra som Steve McQueen blir både bensinförbrukning och koldioxidutsläpp betydligt högre.

Men det är väl som en av motorjournalisterna skriver:

“Ford Mustang är en svårslagen kombination av fartresurser och körglädje och köps aldrig av förnuftsskäl. Bullitt är mer en hjärtesak”.

Med andra ord – det är en bil för vuxna män (?) som inte fick leka färdigt i sandlådan, och som försöker ta igen det.
För att inte vara ensidig – det finns motsvarande leksaker av andra märken också.

Till sist några ord om de riktiga mustangerna

Mustang är en hästras som utvecklats naturligt i det vilda. De är förvildade hästar i den meningen att de kommit från tama hästar som blivit förvildade.
Mustangerna är ättlingar till de hästar som européer, främst spanjorerna, förde in i samband med kolonialiseringen av kontinenten.
Ordet mustang kommer från spanskans mesteño, Ett ord som i sin tur troligen kommer från latinets mixtus (blandning). De vilda mustangerna har blivit en blandning av olika hästar som sprungit bort eller släppts ut i det fria.

Rolf Waltersson

You May Also Like