“Svårt att kontrollera villkoren för bärplockare” är rubriken på en artikel i Kommunalarbetaren.
“De svenska jordgubbarna du äter kan ha plockats av någon som får 60 kronor i timmen, eller lurats på lönen helt och hållet”.
Drygt 4000 bärplockare och skördearbetare kom till Sverige från länder utanför EU förra året. Många kom från länder som Thailand, Ukraina och Belarus, men också från länder som Rwanda och Marocko.
Kommunal ska yttra sig över ansökningar som kommit in till Migrationsverket. Företagen som anlitar bärplockare ska ha kollektivavtalsliknande villkor och en rimlig lön. Men det är svårt att kontrollera vad som stämmer.
“Det står en sak på pappret, men hur är det i verkligheten? Det vet vi inte. De som kommer hit vill inte prata med oss. Det finns en tystnadskultur”, säger Therese Ekelöv, som är ordförande för Kommunals sektion för Trafik, Djur och Natur i Kristianstad.
Hur många som kommer från länder inom EU som Bulgarien, Rumänien eller Baltikum är det ingen som vet, skriver Kommunalarbetaren.
“De behöver ju inte söka tillstånd utan kan bara åka hit och arbeta i och med den fria rörligheten i EU”, säger Therese Eklöv.
Hur mycket tjänar de som plockar våra jordgubbar?
Lant är en av de branscher där svenska myndigheter sett att arbetskriminalitet är vanligt. Anita, som egentligen heter något annat och som kommer från Ukraina, jobbade på en jordgubbsodling förra året.
På anställningserbjudandet stod att hon skulle få 15 000 kronor för 65 procent tjänst, vilket motsvarar 144 kronor i timmen.
“Det fick jag aldrig”, säger Anita. Plockandet av jordgubbar var på ackord.
“Normalt kunde jag plocka ihop 44 kronor i timmen. Om det var riktigt bra med bär blev det kanske 66 kronor. Mer var det inte”, säger Anita till Kommunalarbetaren.
“Inom gröna näringen består en stor del av kostnaden av arbetskraft. Det blir fördelaktiga konkurrensvillkor om en arbetsgivare kan få ned kostnaden för den till en fjärdedel eller hälften. Men det underminerar hela branschen. Följden blir att vita företag slås ut”, säger Pio Bergman, Skatteverket.
Hur mycket kostar jordgubbarna?
När jag för ett par veckor sedan köpte svenska jordgubbar från försäljare som stod utanför ICA-Ekängen här i Eskilstuna, kostade de 60 kronor om man köpte 2 liter.
Någon vecka senare var priset 80 kronor om man köpte 2 liter.
Dagen före midsommarafton hade priset stigit till 90 kronor om man köpte 2 liter. Köpte man 1 liter var priset 50 kronor.
Undrar vad priset är på midsommarafton?
Jag tvivlar på att prishöjningen från 60 till 90 kronor beror på att bärplockarna helt plötsligt fått bättre betalt.
PS. Hela artikeln: “Svårt att kontrollera villkoren för bärplockare”. Kommunalarbetaren 25 juni.
Rolf Waltersson