Årets stipendiat Karin Lengstrand och 2020 års stipendiat Ulf Rehnholm, som i år var diplomutdelare. Foto: Rolf Waltersson.

Vernissage på Eskilstuna Konstmuseum – Karin Lengstrand visar sitt examensarbete från HDK- Valand

26 juni var det vernissage på Eskilstuna Konstmuseum. Det är Karin Lengstrand som där visar sina tre verk, keramiska installationer, med titeln “THE SWELLING”.

THE SWELLING I. 2023. Stengods, vinyl, gummi. Gjutna.

Utställningen har kommit till med anledning av att Karin Lengstrand utsetts till 2024 års konststipendiat av Eskilstuna Konstförening. Som konststipendiat får man inte bara diplom, utan även en prissumma på 10 000 kronor av konstföreningen

eFOLKET har tidigare skrivit om Karin och hennes utställning (se lästips)

Jag var där vid pressvisningen, ett par timma före vernissagen, för att beskåda konstverken och fotografera i lugn och utan trängsel. Rummet var mörklagt, endast tre spotlights lyste på de tre installationerna, som är svarta. Allt gick i svartvita ”färger”. Bara det var en något märklig upplevelse – att se verkligheten i svartvitt.

THIS THING HAS ROOTS. 2023. Stengods, vinylfärg, gummi. Gjutna.

Kan lägga till att det var lite svårfotograferat. Bara att återge tredimensionella motiv till platta tvådimensionell bilder är i sig en utmaning. Man skulle behöva arbeta med ljussättning för att fånga den tredje dimensionen. När dessutom både motiven och skuggorna är svarta och bakgrunden är vit är det svårt att på en fotografisk bild göra konstverken rättvisa. Det ska helst ses med egna ögon.

THE SWELING II. 2023. Stengods, engobe, gummi. Gjutna.

Vernissagen började med att Mårten Carlsson, lärare vid Eskilstuna folkhögskolas estetiska linje, berättade om Karin Lengstrand och hennes tid som elev vid skolan.

Därefter var det Ulf Rehnholm, vice ordförande i konstföreningen, som läste upp motiveringen till varför Karin utsetts till årets stipendiat, och överlämnade diplomet

För den som vill se utställningen med egna ögon pågår den fram till 25 augusti.

Jag vill även passa på att nämna att Ulf Rehnholm var stipendiat 2020. Han var då den första fotograf som fått motta Eskilstuna konstförenings stipendium. (se lästips)

Det var så många besökare som kom till invigningen att jag inte fick med alla på bild.

Till ett av konstverken har Karin använt engobe. För er som inte vet – engobe är franska och betyder färglera (se lästips)

Och i HDL-Valand står för HDK för ”Högskolan för design och konsthantverk”. (se lästips)

Rolf Waltersson

Lästips:

Eskilstuna Konstförenings stipendiat Karin Lengstrand visar konst skapad i sorg – eFOLKET. 20 juni 2024

Engobe – Wikipedia

Högskolan för design och konsthantverk – Wikipedia

Ulf Rehnholm. Eskilstunas fotografiska trollkarl som får oss att se sånt som inte finns – eFOLKET.18 februari 2020

You May Also Like