Artikeln tidigare (7/12)publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.
När drygt 82 procent av rösterna i söndagens val till Nationalförsamlingen i Venezuela räknats, får Gran Polo Democratico 67,6 procent av rösterna. Dominerar i Gran Polo gör regeringspartiet PSUV, med president Nicolas Maduro i spetsen.
Nationella Valrådet (CNE) gav en preliminär information om valet och konstaterar att Gran Polo Patriótico Simón Bolívar får det största röstantalet.
Alliansen av högerpartierna Accion Democratica AD, Copei, CMC, AP och Cambio fick 17,95 procent.
Den andra högergruppen VU, PV och VPA fick 4,19 procent.
Slutligen fick oppositionen från vänster och Kommunistpartiet PCV 2,73 procent.
Det betyder att högern förlorar sin majoritet i Nationalförsamlingen som de haft sedan 2015.
Extremhögern, med låtsaspresidenten Guaido, ställde inte upp. Det efter instruktioner från USA. Det betyder att Guaido nu mister sin plats i Nationalförsamlingen och också den enda politiska plattform han hade. Ännu ett steg på den nedåtgående spiralen för USA:s och EU:s egen president, som utropade sig själv till president i ett gathörn i Caracas i januari 2019. President Maduro får förmodligen se såväl Guaido som Trump försvinna från den politiska scenen. Medan han, mot alla odds, är kvar.
CNE säger att valen genomförts lugnt och valdeltagandet hamnade på 31 procent av de 20,7 miljoner röstberättigade. Det är det lägsta sedan 2005, då den samlade högern bojkottade valet. Denna gång var högern splittrad vad gäller deltagande eller ej.
1 500 valobservatörer och 300 representanter från 34 länder övervakade valen, som gick lugnt och invändningsfritt till.
Denna gång fanns 14 400 kandidater från 107 politiska organisationer inskrivna och ställde upp. 277 ledamöter till Nationalförsamlingen valdes för de kommande fem åren.
Sveriges Radio toppar med att EU, USA och Colombia inte erkänner valet. Man kan ju tycka att det är viktigare att venezolanerna gör det än svurna fiender till landets regering ska hurra. SR informerar också om att Spaniens förre premiärminister, José Luis Zapatero, som var valobservatör, uppmanar EU att erkänna valet och den nya Nationalförsamlingen.
Telesur, Sveriges Radio med flera 201207
Gran Polo Patriótico gana elecciones parlamentarias en Venezuela
Kommentar från Venezuelanätverket
Valmyndigheten rapporterade om ett väntat lågt valdeltagande på 31%. Detta beror bland annat på pandemin, på att delar av oppositionen manade till valskolk och även som en protest bland chavister och andra missnöjda med dagens situation. Varken den nya oppositionen eller den kritiska vänstern med kommunistpartiet lyckades fånga missnöjet med Maduro.
Till skillnad från andra latinamerikanska val, spelar valdeltagandet i detta val en avgörande roll. Ett högt valdeltagande legitimerar valet, inte minst i de kommande förhandlingar med USA, EU och högeroppositionen. Ett lågt valdeltagande ger högeroppositionen vatten på sin kvarn om att valet är riggat och inte legitima. I andra latinamerikanska länder med ett valdeltagande på 25-30% är det en icke-fråga.
31% är varken för lågt eller för högt. Regeringen hoppades på 40% och oppositionen på 20%. De internationella nyhetsbyråerna som styr rapporteringen var snabba på att basunera ut att det var 80% valskolk. Detta timmar innan vallokalerna stängt och valmyndigheten kommit med första rapporten.
Parlamentsvalet 2005 har flera likheter med 2020. Chavez var på topp av sin popularitet och de stora oppositionspartier AD och Copie bojkottade valet med samma argument som nu, det saknades valgarantier. Valdeltagandet hamnade på 25% och chavismen fick i stort sett alla platser i Nationalförsamlingen. Även då erkände inte oppositionen valresultatet, inte heller USA och EU. Senare med åren erkände en av oppositionsledarna Ramus Allup från AD att det hade varit ett stort misstag att inte delta och att hamna utanför parlamentet hade kostat de traditionella partierna representation, resurser och folkligt stöd. Nya oppositionspartier dök upp som med åren spelade ut AD och Copei som styrt politiken i Venezuela i 30-40 år.
15 år senare gör de styrande oppositionspartier samma sak. Dock i ett annat läge. Ledarskapet för chavismen är försvagat och högerkrafternas strategi med Trump har misslyckats. Det är en övergångsperiod som kommer att avgöras internationellt. En fungerande Nationalförsamling är mer än nödvändigt för att Maduro ska kunna förhandla med internationella aktörer om blockaden, handel och investeringar.
Oppositionen som ska sitta i Nationalförsamlingen kommer att få synlighet och resurser. De räknar med att vara en viktig förhandlingsaktör. Högeroppositionen som bojkottade valet har minimal mobiliseringskraft i landet, Guaido är på väg ut och ledarna befinner sig utomlands. Att fortsätta uppmana till blockad och militär intervention är ingenting som går hem bland befolkningen. Internationellt har högeroppositionen förlorat trovärdighet när de så öppet stödde Trump i presidentvalet. I Latinamerika har de omfamnas av högerregeringar som nu förlorar makten.
Venezuelanätverket /Francisco Contreras 201207