Jan Steen - De kwakzalver (1650-talet)

Lite smått och gott om kvacksalveri – både förr och nu

“Sittande tvärnackhackning” och andra gymnastiska övningar som botar gonorré.

Jag lyssnar på “Spanarna” – ett oskyldigt och smålustigt program i Sveriges Radio, P1.

I senaste avsnittet var Per Naroskin, psykolog, psykoterapeut, författare, ståuppkomiker, en av de tre deltagarna som spanade om trender i tiden.

Han berättade om Lars Gabriel Branting, som var far till Hjalmar Branting.

Lars Gabriel Branting var gymnast och professor. När Pehr Henrik Ling, den svenska “gymnastikens fader” dog 1839, fick Lars Gabriel Branting ta över chefskapet över “Gymnastiska centralinstitutet” som Ling hade grundat.

Det var där som Branting kom på att gonorré kan botas med diverse gymnastiska övningar. “Sittande tvärnackhackning” och “krokhalvliggande överbenstryckning”, två rörelser som ansågs effektiva mot gonorré.

Man kan skratta åt det idag. Men man ska komma ihåg att detta var för 180 år sedan då det blandades friskt mellan vetenskap och kokuspokus.

Den undergörande magnetmadrassen.

När jag idag bläddrar i Aftonbladet hittar jag en helsidesannons om den undergörande magnetmadrassen Velloflex: “Magnetterapi som lindrar smärta och stelhet”.

Det är “Järnet i blodet som påverkas av magnetfälten. När blodet passerar magnetfältet, som växelverkande byter riktning, ökar rörelsen, vilket kan gynna transport av syre och näring”.

8 av 10 kunder är nöjda. De “upplever en positiv effekt redan inom några dagar”. De är så nöjda att Vellofles lovar Nöjd kund-garanti.

Finstilt med pyttesmå bokstäver har man trots alla lovord slängt in en “brasklapp” i reklamen:
“Det kausala sambandet mellan användning av Velloflex produkter och smärtlindring är dock ej fastställt”.

I klartext betyder det att det inte finns vetenskapliga belägg för att magnetismen har det påstådda effekten. Det kan lika gärna vara placeboeffekt. Kunderna vill så gärna tro att det ska fungera smärtlindrande, därför “upplever” 8 av 10 det så.

Det här utvecklar sig nästan till en “Spaning” från min sida.

Jesus var ju även helbrägdagörare. Det finns många vittnesmål om detta. Blinda gav han synen tillbaka. Döva återfick hörseln. Spetälska renades. Lama reste sig och gick.

När Jesus träffade den lame mannen som låg i sin säng, sa han:
“Stig upp – tag din säng och gå”. Och strax blev mannen frisk och tog sin säng och gick.

Därefter har vi sett, hört och läst om fanatiska religiösa väckelsemöten där helbrägdagörare genom handpåläggning och tungomålstalande botar obotliga sjukdomar och driver ut satan från förtappade syndare.

Kan ju bara nämna Knutbyförsamlingen som ett färskt exempel på hur detta hokuspokus går helt över styr.

Långt tillbaka, med kulmen under mitten och andra halvan av 1600-talet, hade vi häxbränningarna.

Det var främst kvinnor som anklagades och dömdes för häxeri. Att man med hjälp av djävulen och diverse häxbrygder påstods bota sjuka.

Kyrkan ville inte ha konkurrens. Man ville ha ensamrätt på vidskepelse och övernaturliga krafter.

Ett annat exempel på motsvarande kokuspokus i nutid är Donald Trump som tror att covid-19 botas om man dricker eller injicerar klorin i kroppen.

Donal Trump deltog även i ett religiöst väckelsemöte där man genom handpåläggning och tungomålstalande bad till Gud att Trump skulle vinna valet.

I delar av Sydostasien är man skrockfull och tror att tigerpenisar, elefantbetar, noshörningshorn och hajfenor fungerar potenshöjande. Alltså en form av hokuspokus som lever kvar.

Till sist en liten fundering angående en stor annons i Aftonbladet. Det är Blue Nun, ett vitt vin med “äkta guldflingor”. Blue Nun Gold Edition är “inte bara lyxigt mousserande med EXKLUSIV smak – det innehåller också 24 karat ÄKTA GULDFLINGOR!”.

Min första tanke – det är dumt och farligt att dricka guld.

Min andra tanke – det kanske är nyttigt att dricka guld. Att det har en hälsobringande effekt av något slag och att det är lite lyxigt att få i sig det hälsobringande guldet via ett exklusivt vin.

Ungefär som förr då man i reklamen framhöll det nyttiga med att vatten från hälsobrunnar var radioaktivt – och fritt från järn. Även arsenik i dricksvattnet ansågs nyttigt.

Idag är det väl tvärtom – radioaktivitet är farligt och järn är nyttigt. “Ät blodpudding, det innehåller mycket järn”, fick jag lära mig redan som liten.

Min tredje tanke – det kanske inte finns någon vettig “förklaring” till varför man har äkta guldflingor i vin – att det bara är ännu ett obegripligt stolleprov som ska locka oss att köpa.

Som sagt – det finns falska profeter idag också.

PS. Tyvärr har jag inte hittat bilder på “sittande tvärnackhackning” och “krokhalvliggande överbenstryckning”. Man får försöka slå knut på sig själv ändå.

Rolf Waltersson

You May Also Like