Oraklet. Bild från omni.se, beskuren.

Mats Knutson – Oraklet från Sölvesborg.

Jag läser Sändningstillstånd för Sveriges Television AB 2020-2025.

Där står många vackra ord om de uppgifter public service har. Här ett litet axplock av dessa vackra ord:

“I allmänhetens tjänst” –  “Oberoende” –  “Stark integritet”“Självständighet i förhållande till såväl staten som olika ekonomiska, politiska och andra intressen och maktsfärer i samhället”.

Under rubriken “Nyhetsverksamhet” §8 finns också många vackra ord:

“Nyhetsverksamheten i SVT ska bedrivas så att en mångfald i nyhetsurval, analyser och kommentarer kommer till uttryck i olika program…”

När det gäller mångfalden av analyser hittar jag inget i regeringens sändningstillstånd som säger att “oraklet från Sölvesborg”, Mats Knutson, i ensamt majestät och i egen hög person uppfyller detta krav på mångfald.

Mats Knutson hoppar upp som “gubben i lådan” för att kommentera varenda politiskt uttalande, intervju eller debatt i SVT.

Hans uppgift tycks vara att “förklara” allt som sägs så att vi tittare/lyssnare ska förstå vad det är politiker och andra makthavare “egentligen menar” när se säger något.

Inget ont om Mats Knutson – det är bara denna enfaldiga “mångfald” jag reagerar på.

På tal om Sölvesborg – därifrån kommer också Jimmie Åkesson.

Det är bara ett konstaterande. Jag “menar” inget med det.

Rolf Waltersson

PS. Ni som är lite äldre minns “Gubben i lådan”. Det var i familjeunderhållningsprogrammet Hylands hörna på 1960-talet som ”Gubben i lådan”, Carl-Gustaf Lindstedt, hoppade upp ur sin låda titt som tätt iklädd sin narrmössa för att ge lustiga kommentarer.

You May Also Like