Den nya och moderna pantstationen som inte tar emot glasflaskor. Foto: Rolf Waltersson.

Varför går det inte att panta returflaskor av glas i de nya pantautomaterna?

Tidigare kunde jag lämna in och får tillbaka panten för mina burkar och flaskor i den större livsmedelsbutiken där jag brukar handla.

Det var olika automater för olika returflaskor och burkar inne i butikens entré. Det var för aluminiumburkar, petflaskor och glasflaskor. Men det var enkelt och smidigt och fungerade utmärkt.

Men nu har man gjort om genom att man satt upp en helt ny och modernare pantstation utanför på parkeringsplatsen. Så nu har det blivit ännu enklare att panta. Man kan köra fram med bilen så att man slipper bära.

Dessutom behöver man inte mata in flaska för flaska och burk för burk. Man tömmer helt sonika kassen eller säcken med returförpackningar i ett stort gap. Sedan sväljer maskinen alltihopa och sorterar och räknar burkarna.

När det är klart trycker man på KLART, så får man kvitto på panten som man sedan kan lösa in i butiken.

Automaten tar inte emot returflaskor av glas

Men det är ett litet problem med denna nya och moderna returautomat. Den är konstruerad för att bara ta emot aluminiumburkar och plastflaskor (petflaskor).

På en liten lapp inne i automaten står det:

“Dessa pantmaskiner tar EJ emot glasflaskor.

Har du glasflaskor (50cl) är du välkommen till förbutiken (spelhörnan, där man även kan lämna in och köpa lotter av olika slag och köpa varm korv med bröd Min anmärkning) för att panta dessa…

33 cl flaskor är inget vi kan ta emot då vi inte längre säljer dessa i butiken.”

Eftersom jag brukar köpa både Porter och Svagdricka på 50 cl-returflaskor, hade jag samlat på mig en “trave” såna flaskor, där nu personalen i “förbutiken” ska ta hand om dessa ibland öl- och illaluktande flaskor.

Det verkar inte speciellt modernt.

Nu hör det till saken att bryggerinäringen “skriker” efter dessa 50 cl returflaskor av glas:

“Akut brist på glasflaskor – sluta kasta, börja panta”, skriver Sveriges bryggerier i ett pressmeddelande 8 juli 2022 där de uppmanar landets dryckeskonsumenter att panta sina flaskor. (se lästips)

Även om vi är duktiga på att källsortera, lämna vid återvinningsstationer och att panta, så är det stora mängder returglas, aluminiumburkar och petflaskor som kastas och hamnar i naturen, där de ställer till med oreda av olika slag. (se lästips)

Dessutom så är panten så löjligt låg att många helt enkelt struntar i att panta. Det är lättare att lämna kvar sina burkar och flaskor när man haft picknick i parken.

För de 50 cl returflaskor som nu den nya moderna pantstationen vägrar ta emot är panten 90 öre. Panten för glasflaska 33 cl är 60 öre.

Höj panten rejält, minst 5 kronor, så kommer det att kastas mindre i naturen, och mera hamnar i retursystemet.

Nu står jag här mina tre returflaskor av glas. Ska jag leta upp nån personal vid tipsinlämningen och “besvära” med att ta hand om mina tre flaskor för att få tillbaka min pant på 2 kronor och 70 öre?

Eller det enklare alternativet som nu många tycks välja när 25 procent av returflaskorna inte returneras – kasta dem i återvinningsstationens fack för färgat glas, men samtidigt gå miste om 2,70 kr?

Eller i värsta fall – lämna dem i naturen.

Text & foto:
Rolf Waltersson

Lästips:

You May Also Like