Ko som är arg på aluminiumburkar. Foto Rolf Waltersson

Hur pantad får man vara?

Kon Sköna dog under påskhelgen till följd av att hon ätit vassa skärvor från en aluminiumburk. Burken har troligen kastats in i hagen och hamnat i skörden som sedan finfördelats. De vassa bitarna från burken skar upp hennes mage inifrån. Sköna hade en kalv i sig som också dog.

”Jag tycker det är bedrövligt att detta ska behöva hända”, säger Skönas ägare, bonden Maria Forsberg-Brihall till SVT nyheter i Jönköping.

Veterinär kallades till gården utanför Vetlanda. Men det fanns inget att göra för att rädda Sköna.

Sköna är inte ensam om detta fruktansvärda öde. Enligt LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, tvingas över 5000 kor nödslaktas varje år på grund av aluminiumburkar som kastas längs vägarna.

Under år 2013 fick 5274 nötkreatur nödslaktas på grund av söndertrasade aluminiumburkar i magen.

Över 5000 kor varje år, det är helt sanslöst!!!

Aluminiumburkar som kastas in på fodervallarna längs våra vägar mals sönder till vassa knivar när vallarna slås och läggs i ensilagebalar som vinterfoder till korna.

Ensilagebalar

”Aluminiumburkar i ensilage är ett problem för korna och lantbrukarna”, enligt uttalande från distriktsveterinärer och besiktningsveterinärer i Västsverige.

Nu är panten på returburkar och returflaskor löjligt låg. Från 60 öre för små plastflaskor och upp till 1 krona för aluminiumburkar. För att minska nedskräpningen och öka återvinningen borde alla dryckesförpackningar av aluminium och plast som inte är retur förbjudas.

Sedan borde panten höjas rejält. Minst 5 kronor per burk, gärna 10 kronor. Då är jag säker på att det skulle kastas färre burkar och flaskor i naturen.

Och flera kor skulle undvika det fruktansvärda öde som drabbade Sköna och hennes ofödda kalv.

Text och foton Rolf Waltersson

You May Also Like