Sverige är en stor tillverkare och försäljare av vapen. Ser man till Sveriges storlek är vi en av världens största vapentillverkare och försäljare. Svenska vapen säljs till kreti och pleti. Även till diktaturer, länder som bryter mot de mänskliga rättigheterna och till länder som befinner sig i brinnande krig.
Och svenska vapen som säljs till “godkända” länder har en märklig förmåga att “vandra vidare” för att till sist ändå hamna i krig och konflikter runtom i världen. Till exempel att knarkmaffian i Brasilien använder svensktillverkade vapen.
Just nu pågår sedan över fem år ett blodigt krig i Jemen. Svenska vapen används i kriget och bidrar till dödande av människor och ödeläggelse av sjukhus, skolor, bostäder och infrastruktur, vilket skapar svält och spridning av sjukdomar.
Det är bland annat Saab som exporterat radar- och stridsledningssystemen Erieye och Global Eye till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Och det är patrullbåtar från Swede Ship Marine.
Så här skriver Rädda Barnen under “Vanliga frågor och svar”:
Information om ungefär vilken typ av vapen som exporteras till Jemen går att utläsa från utförseltillstånd som ISP (Inspektionen för Strategiska Produkter. Min anmärkning) publicerar kvartalsvis. I rapporten från andra kvartalet 2019 kan man läsa t. ex. att utförseltillstånd getts till Förenade Arabemiraten för ”Bomber, torpeder, raketer, robotar, andra anordningar och laddningar med sprängverkan samt tillhörande utrustning och tillbehör, enligt följande, och särskilt utformade komponenter för sådana”.
Andra svenska vapen som har eller kan ha använts i kriget är:
Swede Ship Marine Ghannatha ships
Ericsson Microwave Systems (now Saab) Giraffe radars (mounted om Baynunah corvettes from France/UAE)
Bofors 57 mm MK3 naval guns (on Romania/UAE Ariala ships)
Bonus munition by BAE Systems Bofors and Nexter, used in French Cesar tanks that have been geolocated on the Saudi side of the border – shooting into Yemen
The engine Scania DI 12 in Patria AMV. Geolocated inside Jemen (Engine is, though, not classified as war material and therefore not controlled in Sweden)
Eurofighter Typhoon is used in the conflict and Saab has sold parts to Meteor and IRIS-T that could´ve been/can be used
Saab Erieye radar is used by Saudiarabia in the blockade and conflicts
– Sju av tio svenskar säger att de är emot att Sverige exporterar vapen till kriget, och endast hälften vi frågade kände till att exporten sker, skriver Rädda Barnen under rubriken “Svenska vapen ska inte döda barnen i Jemen”
I ett debattinlägg i Aftonbladet 23 februari under rubriken “Nu ökar Sverige hjälpen till Jemen”, skriver Ann Linde, utrikesminister (S) och Per Olsson Fridh, minister för internationellt utvecklingssamarbete (MP):
– I dag finns det ingen farligare plats på jorden för barn än i Jemen. Sverige har länge varit aktiva i arbetet för att få slut på denna djupa konflikt. Nu ökar vi stödet ytterligare och uppmanar omvärlden till att ta ett ökat ansvar.
Sedan fortsätter de båda debattörerna att beskriva det svenska humanitära biståndet till Jemen och behovet av att ytterligare bistå Jemen – politiskt, humanitärt och genom internationellt utvecklingssamarbete.
Allt detta låter ju vackert och välmenande
Vad jag reagerar på är att två svenska ministrar kan uttala sig med sådan medkänsla om offren för detta fasansfulla krig utan att med ett enda ord nämna den svenska vapenexporten till krigförande parter i Jemenkriget.
För jag antar att Ann Linde och Per Olsson Fridh känner till att det säljs vapen från Sverige till ett flertal av de länder som deltar i kriget.
Eller tillhör Ann Linde och Per Olsson Fridh den halva av befolkningen som inte vet att Sverige exporterar vapen till detta krig, och “vi” därmed tjänar pengar på kriget?
Den 28 februari i Aftonbladet skriver Helena Thybell, generalsekreterare, Rädda Barnen och Agnes Hellström, ordförande, Svenska freds- och skiljedomsföreningen en replik med rubriken “Sveriges vapenexport förlänger kriget i Jemen”.
De skriver rakt på sak:
– Regeringen talar med kluven tunga. Förra året uppgick Sveriges bistånd till Jemen till 351,4 miljoner kronor. Exporten av krigsmateriel till parter i den Saudi-ledda koalitionen som strider i Jemen uppgick till mer än fyra gånger så mycket, 1 529 miljoner kronor.
Helena Thybell och Agnes Hellström avslutar sin replik med att kräva att Sverige avbryter sin vapenexport till kriget i Jemen:
“Först då kan Sverige med trovärdighet uppmana omvärlden att ta ökat ansvar och vara en drivande kraft i den politiska offensiven för fred som ministrarna skriver om”.
Det kan vara på sin plats att citera punkt 70 i januariavtalet mellan regeringspartierna S och MP samt de två samarbetspartierna L och C:
“De fyra partiernas principiella inställning är att inte godkänna vapenexportaffärer till ickedemokratiska länder som deltar militärt i Jemenkonflikten så länge konflikten pågår. Regeringen ska pröva ärenden utifrån gällande lagstiftning”.
Vad säger du Nyamko Sabuni – är det inte dags att “hedra” även denna del av januariavtalet?
Eller är det bara vackra ord som lagts till som “lockbete” för att man ska nappa på de delar av januariavtalet som handlar om marknadshyror, “moderniserad” LAS och slopad värnskatt?
Rolf Waltersson