Rapport från Svenska Freds.

Vapenskramlandet har fått förväntad effekt – Vapenaktierna stiger kraftigt

“Efter Rysslands vapenskrammel vid Ukrainas gräns har aktiekurserna i flera av världens vapenindustribolag stigit kraftigt. Många investerare förväntar sig att konflikten leder till ökade statliga militära investeringar – något som är positivt för vapenindustrins aktieägare”, skriver SVT Nyheter, 11 februari.

Som exempel har amerikanska Lockheed Martin och Raytheon Tecnologies, brittiska BAE Systems och franska Thales Group, som är några av världens största vapensystemtillverkare, sett kraftigt stigande aktiekurser den senaste tiden.

“Jag tror att man som investerare blir påmind om att det finns ett stort behov för den här typen av produkter…”, säger Danske Banks chefsanalytiker Björn Enarsson.

Man ska väl inte märka ord. Men “den här typen av produkter” får det att låta som att stridsflygplan och tanks, missiler och bomber är som vilka produkter som helst.

Det finns dock undantag från de rusande aktiekurserna inom krigsindustrin. Det är Saab:s aktiekurs som inte utvecklats lika “positivt” som flera av de konkurrerande företagens aktier:

“Den svaga aktieutvecklingen (för Saab. Min anmärkning) kan sannolikt kopplas till bland annat den uteblivna Jas 39 Gripen-affären med Finland i december”, skriver SVT Nyheter.

Under 2020 har världens sammanlagda militärutgifter ökat till cirka 20 000 miljarder kronor. För aktiespekulanter är vapenindustrin en guldgruva, framför allt i “orostider”.

Ingen säger väl inte rakt ut att man önskar krig. Min “lagom” vapenskrammel är i alla fall bra för affärerna. Och skulle det bli krig är också det en bra affär – för vapenindustrin och dess aktieägare.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like