Bildskapare: Coffe lover / InspiredImages / Pixabay.

Vänsterpartiet: “Vårt röda räddningspaket för vården skulle ge Sörmland 230 miljoner extra”

Det är illa ställt med svensk sjukvård. Sjukvården lider av en personalbrist som kan vara rent livsfarlig för patienterna. Trots vädjanden från SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) till regeringen om behovet av kraftiga tillskott för att klara de ökade kostnaderna gav regeringen och SD dem inte i närheten av det som behövdes. Och i vårbudgeten kom inga nya pengar alls.

Kristerssons och Åkessons ser iskallt på när nedskärningarna väntar i svensk sjukvård. Istället för att göra något har de prioriterat att sänka skatten för sig själva och andra höginkomsttagare.

Vi i Vänsterpartiet prioriterar annorlunda. Alla har rätt till en bra och tillgänglig sjukvård. Det ska gå att lita på sjukvården oavsett vem man är och var man bor.

I Vänsterpartiets vårbudgetmotion föreslås ett statligt räddningspaket för sjukvården. Det innehåller följande:

Vi vill satsa 8 miljarder på regionerna under 2023.
Vi kräver att landets kommuner och regioner före sommaren får besked om en lägsta nivå för statsbidrag i höstens budgetproposition.
Låt kommuner och regioner, tillfälligt eller tillsvidare, använda riktade medel som generella.
Staten måste garantera långsiktiga förutsättningar för kommuner och regioner – indexera statsbidragen så de följer kostnadsutvecklingen.

Det är sådan kraftfull politik som krävs i krisen.

De 8 miljarder Vänsterpartiet föreslår till regionerna för 2023 motsvarar cirka 330 anställda i region Sörmland. Anställda som hade gjort stor skillnad för alla som behöver vården.

Vi måste rädda sjukvården. Idag lanserar vi vår egna vårdpolitiska nyhetssida. Följ oss gärna!

Vården i Södermanland – Vänstern i Vården (vansternivarden.se)

Lotta Back, gruppledare för Vänsterpartiet i Region Sörmland:

Det är tydligt att det är avgörande för sjukvården vem som styr på nationell nivå. SD och högern vänder ryggen mot sjukvården och prioriterar skattesänkningar. Samtidigt går sjukvården på knäna och skriver efter mer resurser. Det hade varit ett helt annat läge om Vänsterpartiet haft inflytande över rikspolitiken.”

/Vänsterpartiet Region Sörmland

Bildskapare: Gerd Altmann / Pixabay.

You May Also Like