Jonas Sjöstedt, Vasiliki Tsouplaki, Åsa Linderborg och Gustavo Aguerre.

Vänsterpartiet och kul musik på Ölkultur i Eskilstuna

Det var fullsmockat på i Ölkulturs lokal på faktoriholmarna när Vänsterpartiet igår kväll (5/2) arrangerade “talk show” med sin partiledare Jonas Sjöstedt. Med på scenen hade Jonas vänsterpartiets kulturpolitiska taleskvinna, hemmahörande i Västerås, Vasiliki Tsouplaki, konstnären Gustavo Aguerre och historikern, med rötter i Västerås, Åsa Linderborg.

Jonas ledde samtalet som kom att beröra en rad områden. Svårigheten för invandrade konstnärer att få en plattform, faran för politisk styrning (från SD-ledda kommunledningar men också från välmenande instanser), kommersialism och reklam med mera. Intressant och tankeväckande tyckte flera av de åhörare som eFOLKET:s utsände efteråt samtalade med.

Stor uppskattning rönte också folk-jazz-bandet Jordmån, som “värmde upp” innan Jonas drog igång.

Jordmån bestod denna kväll av Peter Bryngelsson på Dobro, Marie Selander sång och Nils Personne på Saxofon/klarinett. Den sistnämnde med bakgrund i bland annat klezmergruppen Sabbath hela veckan. Peter Bryngelsson var med och bildade Ragnarök 1972 och har även spelat i bland annat Kung Tung och Urban Turban. Marie Selander kommer vi som har åldern inne ihåg från ett av Sveriges första tjejband; Nursery Rhymes. Hon var senare på sextiotalet medlem i FNL-gruppernas Freedom Singers. Hon har en gedigen historia inom folkmusiken (och annat) bakom sej, och är även författare till boken Inte lika viktigt? Om kvinnliga musiker och glömd musik.

Alla tre gladde och imponerade. Personne satte verkligen en speciell färg med sina olika saxofoner och basklarinett.

Bryngelsson kom i sina mellansnack flera gånger tillbaka till den fara som den växande högerextremismen i form av SD utgör. Han berättade att Jimmy Åkesson idag svarar på frågan om SD och kulturen, att rockmusik nu är den genre som SD ser som “sin”. Bryngelsson menade också att vi skulle bli förvånade om visste hur många rockmusiker som nu till och med står till höger om SD. Men Jordmån gör sin del i kampen mot extremhögern.

Sammantaget en intressant och givande helkväll i goda kamraters lag.

PW

You May Also Like