Bildskapare: DavidRockDesign / Pixabay.

Argentinska vänsterns reaktion på presidentvalet: Kampen fortsätter!

Johan Perssons artikel har tidigare varit publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

“Det måste sägas mycket tydligt. Det är omöjligt att lösa kapitalismens problem med kapitalistiska metoder. Det sanna antisystemalternativet är socialism.”

Argentinas vänster och progressiva rörelser har reagerat på söndagens val av fascisten och nyliberalen Javier Milei med att utlova fortsatt kamp på gatorna.

Mödrarna på Plaza de Mayo, organisationen för de kvinnor vars barn fördes bort under den argentinska militärjuntan, skriver i ett uttalande:

Regeringar är demokratiska när de förbättrar människors liv. När summan av rösterna tjänar som en krigsförklaring blir de tyranniska.

Låt inte den tillträdande presidenten missta sig. Det stöd som han erhöll i den andra valomgången ger honom inte fria händer. Folket kommer inte tillåta att deras rättigheter, som de sedan årtionden erövrat, går förlorade, eller att de statliga bolag som kostat sådana kollektiva ansträngningar att upprätthålla eller återuppbygga sedan 1990-talet säljs ut till monopolkapitalet.

Vi kommer att göra motstånd. Vi kommer att segra. I våra ord och kroppar bär vi exemplet från de 30 000 söner och döttrar som driver på oss och håller oss uppe. Som Hebe lärde oss.

Inte ett steg tillbaka!”

Myriam Bregman, presidentkandidat för Frente de Izquierda y de los Trabajadores (Arbetarnas vänsterfront), utlovade mobilisering mot Mileis regering:

Han tillträder utan guvernörer eller parlamentarisk majoritet och med breda sektorer som motståndare till hans och hans vicepresidents politik. Vi kommer finnas på gatorna och konfrontera varje attack eftersom hans definition av frihet är otyglad exploatering.”

Juan Grabois, partiledare för Frente Patria Grande (Stora fosterlandsfronten) , lovade att ingen i hans parti skulle ge upp.

Starkare än någonsin, med konstitutionen i våra händer och folket i våra hjärtan, kommer vi återvända mycket bättre.[…] Länge leve drömmen om ett rättvist, fritt och oberoende land med jord, skydd och arbete åt alla.”

Norberto Champa Galiotti, ledamot i det argentinska kommunistpartiets centralkommitté, förklarade att Milei är en del av högern, men i dess värsta form, fascismen.

Folket röstade med plånboken och sina dagliga problem i åtanke, med känslan av att när du går till butiken, snabbköpet eller för att tanka så räcker din inkomst inte för att överleva. […] Men, det måste sägas mycket tydligt. Det är omöjligt att lösa kapitalismens problem med kapitalistiska metoder. Det sanna antisystemalternativet är socialism.

Partido del Trabajo y del Pueblo – Partido Comunista Revolucionario skriver i ett uttalande:

Vi får inte glömma att de som röstat på Milei inte gett honom fria händer och att många av dem kommer vara del av de kamper som ligger framför oss.[…] Idag är det mer än någonsin nödvändigt att försvara det som har uppnåtts, fortsätta kämpa för det som saknas och, i kampens hetta, samla styrkor och skapa en bred enad front för att förhindra den reaktionära högerns planer och kunna gå fram på vägen mot befrielse.

Länkar:

You May Also Like