Vänsterinriktad kvinna slog ut partiboss i primärval

En vänsterinriktad ung kvinna har slagit ut en segertippad partiboss i ett primärval inom det Demokratiska Partiet i ett New York-distrikt.

Alexandria Ocasio-Cortez, tjugoåtta år gammal och med rötter i Puerto Rico, kommer nu att bli demokratis kandidat inför representanthuset och kommer i valet att ställas mot republikanernas Anthony Pappas. Vinner hon blir hon den yngsta kvinnan någonsin som valts till kongressen.

Den utslagne Joe Crowley, femtiosex år gammal, var tänkt som talman i senaten och kanske partiledare. Nu är han utslagen.

Ocasio-Cortez kandiderade på ett program mycket likt det Bernie Sanders lanserade under primärvalet inför presidentvalet Hon var också volontär i Sanders kampanj.

Hon fick nu mer än 57% av rösterna och slog därmed med god marginal ut Crowley som inte utmanats på 14 år inom sitt parti.

Ocasio-Cortez definierar sej själv som demokratisk socialist och hennes kampanj koncentrerades runt krav på gratis collegeutbildning, fri sjukvård för alla och reformer inom kriminalvården.

Hon har stort stöd från gräsrötterna som gav henne mer ekonomiskt stöd än någon annan kandidat kunde få ihop.

Hon hade fick inget stöd från det demokratiska partiets etablissemang. Senator Kirsten Gilibrand, en av de demokratiska topparna, har en kommitté som arbetar med stöd till just kvinnliga kandidater. Gilibrant stödde Crowley.

Ocasio-Cortez konstaterade att Gilibrant inte ens kontaktade henne för att få veta vad hon tyckte innan hon kastade in sitt stöd bakom Crowley.

Ocasio-Cortez seger kan ses som ett tecken på att drömmen om en vänsterpolitik inte krossats och att vi står inför ökad polarisering och politisk kamp i USA.

Peter Widén

You May Also Like