Vansinnesdåd i centrala Stockholm

En av Spendrups lastbilar kapades vid tretiden idag (7 april). Tillgreppet skedde på Adolf Fredriks Kyrkogata i centrala Stockholm. En man passade på att ta kontroll över öl-bilen då chauffören tillfälligt lämnat förarhytten för att vid en restaurang förbereda lossning. Fordonet kördes av kaparen upp till den närliggande Drottninggatan. En besinningslös framfart där resulterade att många människor påkördes och skadades. Många svårt och tre av de påkörda så allvarligt att de avled på platsen. En av de svårt skadade avled senare på sjukhus.

Framfarten på Drottninggatan blev kort då fordonet krockades med Åhléns varuhus intill Sergels Torg. Det stora antalet människor som rörde sig i området ledde till de omfattande, svåra och tragiska konsekvenserna.

En liknande händelse inträffade i Gamla Stan 2003, då en psykiskt sjuk förare orsakade två människors död och skadade många. En skillnad är dock att gärningsmannen på Drottninggatan kunde avvika. Och att dagens dåd av många kommentatorer bedömts som ett möjligt terroristdåd. Även polisen hävdar att de tror att det kan handla om terrorism. Man säger till och med att arbetshypotesen är att det är så.

När detta skrivs har en man bosatt i Märsta gripits. Vilka indicier som finns, och som skulle kunna peka på att den gripne mannen har med dådet att göra, är oklart.

Not. (huvudbilden på Drottninggatan i Stockholm är tagen vid tidigare tillfälle och har ingenting med dagens dåd i Stockholm att göra).