Vad fan får jag för pengarna-Leif Östling. Avfotograferat från utskrift från min skrivare.

“Vad fan får jag för pengarna?”

Ni kommer säkert ihåg uttalandet från förre ordföranden för Svenskt Näringsliv, Leif Östling, när han inför TV-kamerorna för några år sedan förklarade varför han skatteplacerat sina miljoner i ett företag på Malta för att undvika att betala skatt i Sverige.

“Vad fan får jag för pengarna?” var hans bortförklaring.

Idag fick jag ett kort från Region Sörmland där jag erbjuds “avgiftsfri vaccin mot säsongsinfluensan”. Ett erbjudande som går ut till alla som är 65 år eller äldre.

Tidigare har jag fått två avgiftsfria vaccinationer mot covid-19. Snart får jag förmodligen erbjudande om en avgiftsfri tredje dos mot covid-19.

Att få dessa skyddande vacciner är för många skillnaden mellan liv och död. Och för andra skillnaden mellan att bli allvarligt sjuk eller bara få lindrigare symtom.

Det här är bara lite av allt det jag, och alla andra, “får för pengarna” när jag betalar min skatt.

Jag vet inte om Leif Östling läser eFOLKET. Men om han mot förmodan gör det hoppas jag att han har en viss förståelse för oss korkskallar som solidariskt betalar våran skatt för att finansiera vår gemensamma välfärd.

Även om skattesmitarna är många, så är vi mångdubbelt fler som tycker att grundtanken med en gemensamt finansierad välfärd, som skola, vård och omsorg, är överlägsen ett system där var och en ska köpa sin egen välfärd.

Solidariteten är överlägsen egoismen.
“Ensam är stark” gäller bara i vilda västern-filmer.

PS. Att slå vakt om grundtanken med en gemensamt finansierad välfärd betyder inte att man avstår från att kritisera det som fungerar illa inom den offentliga sektorn.

Och mycket av det som fungerar illa har sin orsak i att det offentliga i mångt och mycket försöker efterapa avarterna inom den vulgära marknadsliberalismens krämarverksamhet.

Det är en avgrundsdjup skillnad mellan principerna där “pengarna är medlet” och där “pengarna är målet”

Rolf Waltersson

You May Also Like