“Rymden”. Ett av de många konstverk som nu pryder Årby-tunneln i Eskilstuna. Det är barn från Årbyskolan som gjort teckningar på temat “rymden”, som sedan “tolkats” av konstnärerna Stanislaw Lux och Telma Castro, som överfört dem som reliefer på stora betongplattor. FOTO: Rolf Waltersson.

Över 400 miljoner för ett rymdskutt – Va fan får vi för pengarna?

Jag läser att Sverige har betalat mellan 400-450 miljoner för att Marcus Wandt fick följa med i raketen till den Internationella rymdstationen ISS.

Det var Rymdstyrelsen som fick en förfrågan om man ville satsa pengar för att få med en svensk astronaut på den rymdresan. Rymdstyrelsen är en statlig förvaltningsmyndighet som lyder under riksdagens utbildningsdepartement.

Man tackade ja:

“Vi fick faktiskt det här lite som en sista minuten-biljett kan man säga. Och det låter ju som mycket pengar, och det är mycket pengar. Men jämför man med mycket annat och vad man får, så tycker jag att det är värt det”, säger Rymdstyrelsens generaldirektör Anna Rathsman till Studio Ett, Sveriges Radio.

Då även Försvarsmakten gav sin välsignelse blev det grön ljus för staten att satsa miljoner på denna rymdresa.

För sin resa har Marcus Wandt fått ekonomiskt bistånd av Utbildningsdepartementet, Rymdstyrelsen, Försvaret, Svenska rymdaktiebolaget (SSC), Saab och industrigruppen FAM.

“FAM AB (Foundation Asset Management) är ett svenskt förvaltningsbolag … som ägs av Wallenbergstiftelsen…. Bolaget har som kapitalförvaltare en central roll i svenskt näringsliv”. Källa: Wikipedia

Bakom den här rymdresan står det privata amerikanska rymdföretaget Axiom Space. Om jag fattat saken rätt har man gått runt med “tiggarehåven” för att hitta några som är villigt att betala för att få ”en egen” astronaut i rymden. Till slut fick man ihop till biljetterna för de fyra astronauter som fick plats i raketen som förde dem upp till rymdstationen ISS.

Om det är värt pengarna kan jag inte uttala mig om. Människan har sedan urminnes tider intresserat sig för vad som finns där ute i den oändliga rymden.

Jag tittar själv gärna på dokumentärer och andra TV-program där man visar och berättar om upptäckter av nya galaxer och solar med planeter som eventuellt kan hysa någon form av liv.

Jag låter som sagt frågan hänga i luften för min del – Är det värt pengarna?

Vad som faktiskt gör mig lite skeptisk är att när Marcus Wandt nu kommer flygande tillbaka till Sverige, så är flygplanet han kommer med eskorterat av två Jas Gripen-plan. Inte för att man behöver skydda planet mot fientligt (ryskt) angrepp. Ryssland är ju med i detta rymdprojekt. Utan mera för att göra det hela till lite av ett militärt jippo.

Att nu svenska politiker och andra kan få sola sig i glansen över att Sverige nu har fått ännu en ”svensk astronaut” som svävat tyngdlös i 2 veckor 40 mil ovanför vår sargade planet.

Astronauterna måste ha “lätt packning”. Men de får ta med sig några små privata föremål. Marcus Wandt valde att ta med sig en svensk flagga, en hockeypuck från Linköping, en liten modell av Saab 39 Gripen och Selma Lagerlöfs nobelprismedalj.

Nobelmedaljen kan jag gissa är att Wandt vill jämföra sin resa med Nils Holgerssons resa genom Sverige, på en gåsarygg i Selma Lagerlöfs saga.

Varför han valde en miniatyr av Jas 39 Gripen vet han väl bara själv. En vild (?) spekulation är att det är nån slags reklamkampanj för Jas 39 Gripen eftersom Saab är medfinansiär.

Marcus Wandt har också fått svara på “folkets frågor”. Till exempel hur man bajsar i rymden.

Intressant är också att internationella rymdstationen ISS är ett samarbete mellan USA, Ryssland, Japan, Kanada och Europa. Även Sverige finns med på ett hörn.

Intressant på så vis att Ryssland får vara med trots kriget i Ukraina. Jag har i alla fall inte hört att några ryssar har kastats ut från rymdstationen.

Den bifogade bilden är på konstverket “Rymden”. Ett av de många konstverk som nu pryder Årbytunneln i Eskilstuna. Det är barn från Årbyskolan som gjort teckningar på temat “rymden”, som sedan “tolkats” av konstnärerna Stanislaw Lux och Telma Castro, som överfört dem som reliefer på stora betongplattor. (se lästips eFOLKET)

Rolf Waltersson

Lästips:

Sverige betalar 400 miljoner för Wandts rymdbiljett – SVT Nyheter. 10 februari 2024

Marcus Wandt tillbaka i Sverige: “Så stolt – helt otroligt” – SVT Nyheter. 18 februari 2024

Det här tar Marcus Wandt med sig upp i rymden – Rymdstyrelsen. 11.1.2024

Internationella rymdstationen ISS – Tekniska museet

Axiom Space – Wikipedia

Offentlig konst i Eskilstuna – ”Uppdrag parvulism” i Årbytunneln – eFOLKET 8 november 2021

You May Also Like