Bäst i test. Högstående kultur som visas i Public Service. Domaren står med tidtagarur. Avfotograferat från TV-rutan.

Vad är “primitiv kultur”? Och vem avgör vilka kulturer som är primitiva?

Jag sitter och bläddrar i gamla veckotidningar. I ett nummer av Lektyr från 1957 hittar jag den här reklamen för Aqua Vera – ett rakvatten.
Jag studsar till inför den tecknade bilden, men även för texten. Tänka sig att det finns så “primitiva kulturer” där man inte ens känner till Aqua Vera.

Och vad säger egentligen bilden? En man med tropikhjälm i handen. Förmodligen i Afrika nånstans. Och med geväret i beredskap.
Vad gör han i Afrika? Är han turist? Men turister brukar väl inte gå omkring beväpnade?
Kanske en forskningsresande som utforskar “primitiva kulturer”? Kanske han letar skallar och andra skelettdelar att ta med hem till Rasbiologiska Institutet i Sverige?
Eller en kolonisatör som gått vilse och letar efter doktor Livingstone?

Och de två svarta personerna i bakgrunden, vilka är de? De har stora packningar på huvudet. Bär de packningar åt mannen som doftar Aqua Vera? Kanske de tillhör den “primitiva kulturen”? En form av ren och oförfalskad rasism.

Man ska kanske bara skratta år såna dumheter. Det var “tidsandan”. Så tänker “vi” naturligtvis inte idag i den upplysta tid vi lever i.

Eller förhåller det sig så “vi” innerst inne har såna tankar i ryggmärgen? Det finns ju en föreställning om att det är i den västerländska kulturen man gör och tycker det som är rätt och riktigt. Vi ska slå vakt om “de svenska värderingarna och den svenska kulturen”.
Nu finns det inom EU även förslag att man ska klargöra var som är “europeiska värderingar och europeisk kultur” för att slå vakt om dessa.

Och vilka värderingar som gäller i USA det har president Trump gjort klart och tydligt: “Make Amerika great again”

Så när jag tittar på den här reklambilden för Aqua Vera, skrattar jag till. Men med lite eftertanke fastnar skrattet i halsen.

Är “våran” kultur så utvecklad och överlägsen som många vill tro?

Och är det “primitivt” att inte ens känna till Aqua Vera?

Jag ger mig tusan på att det finns miljontals människor, jag kanske flera miljarder, som aldrig har sett “Bonde söker fru”, eller program för vuxna i TV som heter “Bäst i test”. Där ska de tävlande kasta tepåsar så långt som möjligt och de ska förstöra prinsesstårtor på roligaste sätt.

Det kanske finns människor runtom i världen som inte ens har 867 pensionsfonder att välja mellan. Det är primitivt.

En bild säger mer än tusen ord. Därför visar jag några andra bilder från Afrika. Vilka kulturer är de “primitiv”?

Text och foto:
Rolf Waltersson

You May Also Like