Dyra droppar – det är alltid smart att ha en kanna kallt vatten i kylskåpet…

Kraftig höjning av priset på vatten

Det är inte bara mat, el och bränsle som skjuter i höjden. Nu chockhöjer många VA-bolag priset på vatten och avlopp. I exempelvis Stockholms Stad går priset upp med hela 25 procent, uppger TT.

Efter att priset på mat, el och bränsle ökat kraftigt den senaste tiden kommer nu nästa dystra besked för de svenska hushållen. Många kommunala VA-bolag chockhöjer nu priset på vatten och avlopp, rapporterar TT. I Stockholms Stad går priset upp med hela 25 procent. Karolina Roos, avdelningschef för finans på Stockholm Vatten och Avlopp förklarar prishöjningen med att det krävs investeringar för framtiden, samtidigt som kostnaderna för VA-bolagen ökar:

– Vårt uppdrag innebär att kraven ökar, samtidigt som vi ska täcka våra kostnader, säger hon till nyhetsbyrån TT.

Höjningen kan tyckas stor i procent, men den sker från låga nivåer, menar hon.

– Det blir ungefär 100 kronor i månaden för en villa och 50 kronor för en lägenhet. Sophämtningen höjs med 22 kronor för en villa, men då ska man notera att hanteringen av matavfall är gratis, säger hon.

Väntas prishöjningar i hela landet

Branschorganisationen Svenskt Vatten varnar nu för att VA-bolag i hela landet kan behöva höja sina priser.

– Elpriset är högt, och verksamheten hos VA-bolagen påverkas också av det. Det är dessutom en väldigt kapitalintensiv bransch som behöver investera, och när räntorna går upp så blir det också kostnadsökningar för VA-bolagen. Många är i behov av att höja priserna, säger Erik Karlsson, strateg på Svenskt Vatten.

Kommer man ha råd att ta sin dagliga morgondusch?

1 liter kostar idag 5 öre

Vatten och avlopp hanteras av kommunerna. Verksamheten styrs av lagen, och innebär att vatten och avlopp ska tillhandahållas till självkostnadspris. Det genomsnittliga priset för en liter vatten i Sverige är idag 5 öre. Då ingår också avloppstjänster och dagvattenhantering. Men det är mycket stora skillnader i avgifterna mellan kommunerna runt om i landet. Exempelvis Tjörn, Nordanstig, Bollebygd och Norrtälje hör till de absolut dyraste i landet vad gäller VA-avgifter. Solna, Stockholm, Huddinge och Halmstad är de i särklass billigaste i dagsläget.

You May Also Like