Tuta och kör fort som fan i en familjesportbil

För några veckor sedan skrev jag några rader om Mercedes AMG SL 63 4Matic+ och den biltest som motorjournalisten Julia Brzezinska skrivit på ett “poetiskt” sätt.

Nu har turen kommit till hennes kommentarer om en “Rymlig familjebil med sportbilsprestanda”. Det är Tesla Model Y Performance.

Blotta namnet “Performance” på en bil väcker en del funderingar. Performance är engelska och betyder prestanda.

Men performance är också beteckningen på en konstform:

“Performance eller performancekonst (engelska: performance art) är en konst som existerar när den pågår.
Från början kommer performance av franskans “parfornir” som betyder “fullfölja”, “fullborda”, “göra klart”. Källa: Wikipedia.

Som exempel på hur ordet performance används kan man läsa: “Var Pussy Riots performance i Frälsarkatedralen i Moskva omoralisk?”

Jag vet inte om tanken med modellnamnet Performance är att man ska associera till konst – att bilen inte bara är en bil, ett fortskaffningsmedel med betoning på FORT, eller om den till och med ska betraktas som ett fullbordat konstverk.

För detta fortskaffningsmedel går verkligen fort.

Toppfarten för denna “familjebil” ligger på 250 km/tim.

Bilden driva av två elmotorer. En fram på 215 hästkrafter och en bak på 320 hästkrafter. Sammantaget alltså 535 hästkrafter.

Och ungarna i baksätet på denna “familjebil” lär sitta som fastklistrade mot ryggstödet när man trampar gasen i botten, för accelerationen 0–100 kilometer/tim tar bara 3,6 sekunder.

Det är en klar förbättring jämfört med Teslas tidigare version där det tog hela 5,0 sekunder att komma upp i en fart av 100 km/tim och toppfarten endast var 217 km/tim.

Så här beskriver den hänförde motorjournalisten Julia Brzezinska upplevelsen att köra detta fulländade konstverk:

“Att en så pass stor och rymlig bil som Model Y sticker iväg så snabbt är lika chockerande för oss i kupén som för omgivande trafik… Det går att stå på som vore det en sportbil. Men stolarna saknar sidostöd – i stället får man hålla hårt i ratten när det svänger”.

Man undrar vad ungarna i baksätet ska hålla sig in när denna “familjebil” svänger omkring i hög fart i trafiken?

Grundpriset för detta konstverk ligger på 818 170 kronor (den klarar inte gränsen för att få miljöbilsbonus).

Fordonsskatten är kraftigt subventionerar som på alla elbilar och ligger på symboliska summan 360 kronor om året.

Om man ska vara allvarlig så undrar jag varför man över huvud taget tillverkar leksaksbilar som väger över 2 ton och med dessa prestanda gällande toppfart och acceleration. Och att dessutom kalla den “familjebil” visar att man totalt tappat kontakt med verkligheten.

PS. Tesla, liksom många andra bilar har numera pekskärmar i stället för vanliga reglage på instrumentbrädan för olika inställningar. Nu varnas för att dessa pekskärmar tar så mycket uppmärksamhet att det blivit en trafikfara när föraren ska navigera sig fram till rätt inställning via pekskärmen att hen förlorar uppmärksamhet på trafiken. Man jämför med att det är lika stor fara med dessa pekskärmar som att prata i mobiltelefon när man kör.

Rolf Waltersson

Lästips:

Vill ni ha riktigt roligt så kolla den här reklamfilmen där ett par adrenalinstinna hannar verkligen visar att den här bilen enbart är en penisförlängare:

You May Also Like