Bild ur video publicerad av den norska tidningen Verdens Gang (VG)

Protester över hela Ryssland mot kriget – 1400 arresterade

I gårdagens ledare i eFOLKET ställde vi i rubriken frågan: Kommer Putin att mötas av en folklig mobilisering mot kriget?

Några timmar efter publiceringen fick vi svaret. Från över 15 ryska städer rapporterades omfattande protester. Det rapporterade antalet arresterade ökade under kvällen från 700 till omkring 1400, varav 542 i S:t Petersburg och 504 i Moskva.

En åklagare i Moskva gick, i ett försök att skrämma de protesterande krigsmotståndarna, offentligt ut med budskapet att följden av att protestera kan bli 15 års fängelse. Detta, liksom de omfattande arresteringarna, visar att den borgerliga, fascistoida och neo-tsaristiska Putin-regeringen är ytterst angelägen om att med hård repression försöka kväva elden som den vet snabbt kan växa till en tundrabrand.

Vår övertygelse är att regimen är chanslös. Det är bara fråga om tid. Och processen kan gå väldigt fort.

Förhoppningsvis kommer denna process också att effektivt slå tillbaka den unkna folkhatspropaganda, på temat ”sådana är ryssarna”, som främst politiska och mediala högerkrafter i de baltiska staterna och Ukraina – men även i Sverige och andra västländer – med stor energi ägnat sig åt.

Vi på eFOLKETs ledarredaktion sänder våra varmaste solidaritetshälsningar till de kämpande socialister i Ryssland som vi haft förmånen att de senaste åren lära känna, och till alla dem som nu går i spetsen för det som förhoppningsvis inom en snar framtid skall visa sig bli slutstriden mot det militaristiska borgarstyret.

Se videon som finns publicerad av VG

You May Also Like