Trump klafsar på

Det snurrar allt fortare runt USA:s president Donald Trump. Inte så få befarar att det också snurrar rejält och allt fortare inne i presidentens huvud.

Under de senaste veckorna har Trump gjort häpnadsväckande utspel. Hans agerande mot Sverige med syftet att den amerikanske rapartisten skulle släppas ur häktet är ett exempel. Han visade inte bara en fullständig okunnighet om svenskt rättsväsende (vi har till exempel inte borgensförfarande). Han lät också sitt sändebud hota med “allvarliga konsekvenser”.

Han har i veckan uttryckt sitt stöd till den Israeliska regeringens beslut att vägra två US-amerikanska kongressledamöter inresetillstånd på västbanken för att samla fakta och föra samtal med palestinier och israeler. Trump förklarade att de två hatar “Israel och alla judar”. Kort sagt att de skulle vara antisemiter. En oerhörd anklagelse.

När US-amerikanska fascister mobiliserar i Portland Oregon med hatbudskap och krav på vit överhöghet möttes de av antifascistiska demonstranter. Trumps reaktion? Att meddela att han överväger att terroriststämpla den antifascistiska rörelsen!

När Storbritannien nu släppte det kapade iranska tankfartyget förklarade Trump att man var emot det och krävde att det skulle åter beslagtas. När britterna inte gjorde detta förklarade Trump att Grekland, om man accepterade att fartyget anlöpte hamn där, skulle anklagas för stöd till terrorism! USA har nämligen “terroriststämplat” delar av de väpnade styrkorna i Iran och hävdar att oljan om den säljs skulle ge inkomster åt de iranska styrkorna. Trump ger sej alltså rätten att kalla vad han vill för “terrorister” och straffa vilken regering som helst (i det här fallet den grekiska högerregeringen) som inte gör exakt vad USA kräver.

Det mest bisarra Trumputspelet denna vecka har väl varit kravet att få köpa Grönland av Danmark.

Den danska reaktionen har varit förvåning och ett blankt nej.

Statsminister Mette Fredriksen beskrev förslaget som “absurt” och sa att hon hoppades att president Trump inte menat detta på allvar.

Men Trump menade allvar och svarade på Fredriksens reaktion genom att ställa in sitt inplanerade besök i Danmark. Uttryckligen med motiveringen att den danska statsministern inte var beredd att diskutera en försäljning av Grönland. En arrogans och ett stormaktsbeteende som man svårligen kan överträffa.

Även den danska oppositionen är förbluffad. Den borgerlige förre detta statsministern Lars Lökke Rasmusen förklarade att “det måste vara ett aprilskämt” och det högernationalistiska Danskt Folkepartis utrikespolitiske talesman Sören Espersen menade att om Trump “verkligen tänker i dessa banor så är det det slutliga beviset på att han blivit galen”.

Representanter för grönländarna har också kärnfullt förklarat: “Grönland är inte till salu”.

Men galenskap är nog inte den troliga förklaringen. Mycket av det som hänt de senaste veckorna har sina rötter i de US-amerikanska politiska traditionen. USA har försökt köpa Grönland tidigare. 1867 kastade man fram tanken på att också köpa Island! Och man köpte Alaska (som var ryskt) vid den tiden. Florida köptes tidigare under 1800-talet. Senast 1946 försökte USA köpa Grönland för 100 miljoner dollar.

När det gäller Trumps agerande mot Sverige så följer det en amerikansk tradition att amerikaner inte ska dömas någon annan stans än i USA. När USA stationerar trupper utomlands får landet de stationeras i skriva under på att inga amerikanska soldater kan ställas inför rätta. Det har gällt på Okinawa (Japan) och på många andra ställen. Självt ger sej USA rätten att bötfälla företag som gjort något olagligt varsomhelst i världen om någon transaktion gått över US-amerikanska banker. Och USA kan begära kriminella utlämnade till USA om de anser att brotten skadat amerikaner. Ta till exempel colombianska och mexikanska drogkartell-ledare. När man ville ha Panamas president Noriega utlämnad så startade man ett militärt anfall och avsatte och kidnappade honom. Noriega hade hävdat att Panama skulle ha full kontroll över kanalen. Noriega var visserligen inblandad i korruption och drogaffärer men det hade inte stört USA så länge han agerade efter deras vilja.

Idag beslutar USA ensidigt om sanktioner mot länder och hotar alla som inte följer USA:s direktiv och deltar i sanktionerna. Som nu Grekland.

Så det vi sett de senaste veckorna är inget nytt? Jo Trump har tillfört en dimension av total hämningslöshet och arrogans. Den har sin grund i hans bakgrund i det privata näringslivet. Trump är van att bli åtlydd och fjäskad för. Han har noll erfarenhet av folkrörelser eller någon form av demokratisk organisation. Han är inte bara uppväxt i en icke demokratisk kultur utan också i en kultur där allt går att sälja och köpa och att man når sin vilja med finansiella muskler.

Han tar med sej denna kultur när han nu har ett politiskt ämbete med tillägget att han nu har en hel stats muskler till förfogande och världens överlägset största krigsmakt.

Hans sätt att se på politiken går igen när han får frågan om han skulle kunna tänka sej att byta bort US-amerikanskt territorium mot att få Grönland. Trump svarar: “Nå, det finns en massa saker som skulle kunna göras. I grunden handlar det om en stor fastighetsaffär”.

Nationella demokratiska rättigheter, historiska band allt kan kastas åt sidan. För Trump handlar det om “en stor fastighetsaffär”. Tydligare kan väl en kapitalistisk imperiepolitik inte formuleras.

Hans fullständiga förakt för andra folks nationella och demokratiska rättigheter manifesterades av hans erkännande av de ockuperade Golanhöjderna som Israeliskt territorium och av flytten av ambassaden till Jerusalem. Palestinierna hävdar ju att Jerusalem är också deras huvudstad.

Och Trumps syn på att allt handlar om att köpa och sälja visas av att USA nu är beredd att ge extra “bistånd” till stater som följer USA:s exempel och flyttar ambassaden till Jerusalem. I Trumps värld finns ingen heder, ingen moral. Allt och alla kan köpas.

Men det svenska politiska etablissemanget, socialdemokratiskt så väl som borgerligt, fortsätter sitt fjäskande och sitt militära och politiska samarbete med den US-amerikanska regimen.

Peter Widén

You May Also Like