Foto: Visualhunt / Nick in exsillo.

Tredje Capitoliebrevet

Här fullbordar vördade auguren, med det tredje i raden av Capitoliebrev, den berättelse vilken, som det sig i högkulturers skriftställning bör, inleddes med det första brevet, som i sin tur följdes av det andra.

I yttersta tiden kom många mörksens gärningar, men sedan krevaderna tystnat hade mjölken surnat så igelkotten inte kom och Mor Maria började undra vem i hela världen man kan lita på. Var det trollfolk på bygden och kapare på kanonerna?

Då stod en stor strid om vem som bäst var verklighetens folk. Där skulle Ja vara Ja och Nej vara Nej, samt vad övrigt är vara av ondo.

Is komme och is gå, varmt är skönt, mer värme är ännu skönare! Men låten ock elbilar komma ifall ni tjatar. Shake your money maker! Livet är ett jublande äventyr! Tusen Lone Riders kan inte ha fel!

Akten eder för falska profeter som icke ens kan räkna, manade blivande ståthållaren. Men då fann Profetens sadducéer att så många som de var så kunde ingen vara flera, och de bröt sig in i Det Allra Heligaste.

Avsätt, avsätt, avsätt den Gamle, manade då tempeltjänarna.

 – Ring efter sheriffen!Ställ honom inför Högsta Rådet!

Gånge detta kval ifrån oss, sade så leviterna och tvådde sina fötter.

Vad är sanning, undrade blivande ståthållaren, vi får nog ta det lite lugnt.

Bland folket uppstod en stor oro.

Diskutera inte med djävulen, undvik grubblerier!

Inför bytet av Hövitsman byggdes så en stor estrad men den folket inte fick komma alldeles nära. Allt medan Profeten drog sig ut i ödemarken och grät bitterligen. Berövad på Twitter hade han nu bara brevduvor. O, bänglars höjd, han lider böjd för dem som sig förfölja!

Rätt lag vann, var vad de flesta fann, men i hejaklacken rådde ändå delade meningar.

Två fiskar och fem bröd i all ära, men nog tycktes mycket vin vara vatten.

Här behövs större bröd, mera fisk och tryggt kneg åt såväl herdar som i vingårdar. Lika lön även åt de som inte kan arbeta hela dagen, säker trygd åt såväl sjuka som gamla. Och tjockare mantlar så vi kan sänka värmen. Samt fy så ofta även denne ståthållare farit på krigsstigen.

Och mera till – listan var lång!

Detta tog tempeltjänarna att begrunda i sitt hjärta, men bland fariséer och publikaner var man osäkra på om sådant gick:

Ni skrämmer så många som inte ser längre än näsan räcker. Om de av Örtagården har sin egen trygghet ordnad.

Under tiden ruvade Profeten på sin återkomst.

Allt är de andras fel.

Glad och nöjd och sej själv till behag samt trodde sig visst inte dum.

Ingen på min planhalva har nånsin varit större.

Nog skulle han kunna växa upp i himlen. Det var bara av rackarspel han ej fått hela muren mot Mexico byggd. Och sen då valfusk. – Vad jag än säger är jag oåtkomlig. Av alla presidenter är det jag som slagit flest Hole-in-One! Kretiner och halvbeckebyxor målar nidporträtt men det ändrar icke mitt stöd bland Det Egentliga Folket. Pottsorkar! Svarta Handen kommer tillbaka!

Men redan fanns de som sökte ny talisman. Annars var de nog inte med och då fick byborna stå sitt kast. In Tweets Do We Trust! Vi äro många som skjuter snabbare än vår egen skugga! Länge leve Trumpismens oövervinnerliga tänkande! Och i en sky försvann de mot Damaskus medan alla sadducéer stämde möte i Avignon.

Mästaren fann då att Tiden åter var inne att samla de trogna på Oljeberget. Många lärjungar kommo efter, även om några bröder ibland foro vilse och då fingo lifta med fembussen. Där hov han upp sin röst och sa:

Sannerligen, sannerligen säger jag eder att nu är tiden inne att driva agnarna från vettet. Låten oss därefter stiga upp i en sky och samlas på Masada.

Eder augur

Anders R Johansson

You May Also Like